Τετάρτη, Φεβρουαρίου 12, 2020

ΡΩΣΙΑ: Καταδίκη αναρχικών για τρομοκρατίαΣτρατοδικείο της πόλης Πένζα στη Ρωσία καταδίκασε επτά νέους αναρχικούς και αντιφασίστες σε ποινή κάθειρξης από έξι μέχρι 18 χρόνια με κατηγορίες τρομοκρατίας.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλων πως έγιναν ακόμη και βασανιστήρια για να ομολογήσουν οι κατηγορούμενοι ενώ λένε ότι τις ανακρίσεις ανέλαβαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Δύο από τους επτά καταδικάστηκαν σε 16 και 18 χρόνια ως επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης με το όνομα «δίκτυο».

«Οι μάρτυρες που κάλεσαν οι κατήγοροι είπαν στο δικαστήριο ότι πιέστηκαν για να πουν όσα είπαν στις αρχικές τους καταθέσεις.

Από την πλευρά της, η κατηγορούσα αρχή τόνισε πως η τρομοκρατική οργάνωση εμφανίστηκε το 2015. Εκείνη την περίοδο όμως, κάποιοι από τους καταδικασθέντες υπηρετούσαν ακόμη στον ρωσικό στρατό. Η FSB ήθελε να μην δοθεί έκταση στη δίκη. Όταν όμως υπήρξαν οι πρώτες καταγγελίες για βασανιστήρια, αυτό στάθηκε αδύνατον» λέει ο δημοσιογράφος Ιβάν Κάρεφ, της Novaya Gazeta.

H FSB είναι ο διάδοχος της θρυλικής μυστικής υπηρεσίας KGB, και άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της έρευνας το 2017 όταν συνέλαβε έναν φοιτητή στην Πένζα που ομολόγησε συμμετοχή στην οργάνωση και έδωσε λεπτομερή λίστα με όλα τα μέλη.

Το Κρεμλίνο αρνείται να εμπλακεί στην υπόθεση δημοσίως, την ώρα που στη Μόσχα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και στήριξης των καταδικασθέντων.

«Όποιος διαφωνεί με την κρατική πολιτική μπορεί να μπει φυλακή οποτεδήποτε» λέει ένας διαδηλωτής και άλλος συμπληρώνει: «Πρόκειται ξεκάθαρα για κυβερνητική πολιτική. Δημιουργούν έναν μηχανισμό καταπίεσης για όσους διαφωνούν μαζί τους, χρησιμοποιώντας τους ίδιους θεσμούς που υπήρχαν και παλιότερα. Καταπιέζουν όποια γνώμη αντιτίθεται στην κρατική πολιτική».
Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου