Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 «αναγνωρίστηκαν» για πρώτη φορά από τα συριακά συστήματα αεράμυνας S-300, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, η οποία έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις της, σηκώνοντας στον αέρα δύο μοίρες αεροσκαφών, δύο εναέρια αεροσκάφη ανεφοδιασμού και ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος σε μια κλιμάκωση άνευ προηγουμένου.

Tα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ πετούσαν στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τα συριακά συστήματα αεράμυνας S-300, τα οποία τέθηκαν σε επιχειρησιακή δράση.

Σύμφωνα με τις αρχικές υποθέσεις ειδικών, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη ετοιμάζονταν να υλοποιήσουν εναέριες επιθέσεις στην επικράτεια της Συρίας, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία ισραηλινών ηλεκτρονικών αναγνωριστικών αεροσκαφών κοντά στα συριακά σύνορα.Υπενθυμίζουμε ότι ο ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να χτυπήσει τις θέσεις των συριακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300, αν οι Σύροι προσπαθήσουν να αποτρέψουν επίθεση ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών, πράγμα όμως που δεν έγινε πραγματικότητα.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους αμυντικούς εμπειρογνώμονες, με δεδομένη την επιχειρησιακή χρήση συστημάτων S-300 στη Συρία, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δεν έχει καμία πιθανότητα να πλήξει τα συστήματα αυτά σε κοντινή απόσταση.

Το μυστικό σε όλα αυτά μήπως κρύβεται στις ΗΠΑ;


Σύμφωνα με άρθρο μας, δορυφορικές εικόνες που εμφανίστηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο, δείχνουν στοιχεία του συστήματος S-300PT που σχεδιάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση να βρίσκεται σε στρατόπεδο των ΗΠΑ.

Οι εικόνες προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού αναλύθηκαν από το δημοφιλές στρατιωτικό site Defence Blog, το οποίο συζήτησε την αυθεντικότητα και τους πιθανούς λόγους για τους οποίους τέτοιοι σοβιετικοί πύραυλοι θα βρίσκονταν σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Defence Blog:

«Ένα σύστημα ελέγχου εκτόξευσης 30N6 και συστήματα των εκτοξευτήρων 5P85 Transporter Erector (TEL) έχουν φανεί σε δορυφορικές εικόνες στρατιωτικής βάσης των Η.Π.Α. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του πυραυλικού συστήματος S-300PT. Πιθανότατα τέτοια ρωσικά συστήματα αποκτώνται από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μέσω συνεργαζόμενων πρώην σοβιετικών χωρών όπως η Ουκρανία».

Έγκυροι αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί δοκιμάζουν τα συστήματα αυτά και τα αποτελέσματα των δοκιμών θα γίνουν γνωστά και στους Ισραηλινούς, με άμεσο αντίκτυπο την κατάσταση στο συριακό έδαφος.

Ειδικοί όμως «βλέπουν» εξελίξεις και μεγάλα γεγονότα το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο οι Ιρανοί θα εγκατασταθούν στο λιμάνι αυτό, με την δράση των συριακών πυραύλων S-300 PMU-1, οι οποίοι θα εκτοξεύονται κατά των Ισραηλινών αεροσκαφών.

Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις δεν θα μείνουν ακίνητες, αλλά θα αυξήσουν δραματικά την απειλή ισχυρότερων επιθέσεων στη Λατάκεια, ειδικά εάν το λιμάνι χρησιμοποιείται από τους Ιρανούς όχι μόνο για πολιτικές αλλά και για στρατιωτικές ανάγκες. Όλα αυτά προμηνύουν έναν ακόμη γύρο κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours