Σάββατο, Μαΐου 25, 2019

Λιβύη: Η Τρίπολη Ζητά Αρωγή από το Αλγέρι


Strategika51
Ο Fayaz Sarraj πραγματοποίησε επίσκεψη έκτακτης ανάγκης στο Αλγέρι καθώς η στρατιωτική και ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται στις περιοχές γύρω από την Τρίπολη.

Το προεδρικό συμβούλιο της Τρίπολης δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη από τον ισχυρό δυτικό γείτονα για να αντιμετωπίσει την επίθεση του στρατάρχη Haftar κατά της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη έχουν λάβει ενισχύσεις σε όπλα και τεθωρακισμένα οχημάτα από τον Τούρκο σύμμαχό τους, αλλά αποτυγχάνουν να αποκρούσουν την επίθεση των «ανθρώπων της Ανατολής» σε αναφορά στις πολιτοφυλακές του Haftar. Οι τελευταίες υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζεται διπλωματικά από το Κατάρ, την Ιταλία και τη Τουρκία. Το Παρίσι υποστηρίζει τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, αλλά ενεργεί σύμφωνα με την εξέλιξη της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ των χορηγών και των πιθανών μερισμάτων όσον αφορά τα μερίδια της αγοράς. Στην πραγματικότητα υποστηρίζει στρατιωτικά τον ισχυρότερο παίκτη. Μια καταστροφική στρατηγική μεσο-μακροπρόθεσμα, καθώς η κατάσταση στη Λιβύη είναι τόσο σοβαρή ώστε δεν αποκλείεται πλέον η διαίρεση της χώρας.


Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


strategika51

Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου