Παρασκευή, Μαΐου 31, 2019

Σκληρές δηλώσεις Σαλμάν : Αυξάνεται η ένταση με το ΙράνΟ βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν τόνισε στους άραβες ηγέτες ότι απαιτείται αυστηρή στάση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και «οι τρομοκρατικές ενέργειες», την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στο Ιράν.

«Απουσία σκληρής στάσης»

«Η απουσία σκληρής και αυστηρής στάσης για να αντιμετωπιστούν αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος στην περιοχή το οδήγησε να επιμείνει σε αυτές και έχουμε την κλιμάκωση που βλέπουμε σήμερα», είπε ο μονάρχης.

«Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μια απειλή για την ασφάλειά μας: ενέργειες δολιοφθοράς εναντίον εμπορικών πλοίων κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (…), τη στοχοθέτηση δύο σταθμών άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία από τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν» πρόσθεσε.

Ο σαουδάραβας μονάρχης έκανε αυτή την τοποθέτηση κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου που συγκάλεσε τη 18η Μαΐου για να συζητηθούν οι επιθέσεις, για τις οποίες το Ριάντ αλλά και οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
«Κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου

Ο Σαλμάν χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου τις επιθέσεις για τις οποίες κατηγόρησε το Ιράν – τον κυριότερο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή – και απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει περαιτέρω ενέργειες αυτού του είδους.

Επέμεινε ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην περιοχή και απειλεί τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Στην έκτακτη σύνοδο συμμετείχε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Αμπντάλα μπιν Νάσερ αλ Θάνι. Ηταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κατάρ που επισκέφθηκε το βασίλειο από το ξέσπασμα της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στο Ριάντ και τη Ντόχα πριν δύο χρόνια.

Οι κατηγορίες του Σαλμάν καταγράφονται εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν τους τελευταίους μήνες και την αποστολή ισχυρών αμερικανικών στρατιωτικών ενισχύσεων στην περιοχή.
«Κάθε δικαίωμα» υπεράσπισης των συμφερόντων τους

Στην ανακοίνωσή του μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν «κάθε δικαίωμα» να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Το Ιράκ εναντιώθηκε σε αυτό το ανακοινωθέν, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Πηγή: ΑΠΕ

in.gr
Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου