Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθές ότι δεν αποκλείει την παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση των "τεσσάρων" της Νορμανδίας που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, για να αποφασιστεί η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Ντονμπάς της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι 112 :
 "Δεν αποκλείω - το λέω αυτό για πρώτη φορά - ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν θα προσκληθεί στους εορτασμούς της D-Day- όταν τα συμμαχικά στρατεύματα προσγειώθηκαν στην ακτή της Νορμανδίας - [στις 6 Ιουνίου 1944] ... Οι τέσσερις που θα συναντηθούμε θα έχουμε έναν λεπτομερή χάρτη πορείας για το τι θα κάνουμε, ούτως ώστε η ειρήνη να μπορέσει να επιστρέψει στην πολύπαθη γη της Ουκρανίας ".

Ο Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα απευθυνθούν στον Πούτιν τον Μάιο και θα ταυτοχρονα θα συντονίσουν τις κινήσεις τους με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τράμπ.

"Ήδη τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου, θα υπογραφούν τα έγγραφα της Νορμανδίας που θα προβλέπουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια, την απόσυρση του βαρέως οπλισμού και του πυροβολικού, τον αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων ομάδων και να επιτραπεί η είσοδος των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή " πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, με τη σειρά του, δεν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου στις εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία τον Ιούνιο.

Η επίσκεψη στη Νορμανδία τον Ιούνιο δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ρώσου προέδρου, ανέφερε ο Πέσκοφ σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι ηγέτες της ομάδας των «Τεσσάρων της Νορμανδίας» - οι πρόεδροι της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας - συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2016.

Η "Τετράδα της Νορμανδίας", είναι μια διπλωματική ομάδα των ανώτατων εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών ( Γερμανία , Ρωσία , Ουκρανία και Γαλλία ) που συγκροτήθηκε για την επίλυση του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία.

Η ομάδα δημιουργήθηκε στις 6 Ιουνίου 2014, όταν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της 70ης επετείου των απόβασης των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νορμανδία.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours