Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αναζητά νέους τρόπους για να συνδέσει την πρωτεύουσα της, την Τεχεράνη, με τη Δαμασκό της Συρίας και τη Βαγδάτη του Ιράκ. Μια από τις προτεινόμενες ενέργειες για να γίνει αυτό πραγματικότητα, είναι η κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών δικτύων που θα συνδέσουν τη Συρία με το Ιράν μέσω του Ιράκ.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Εσάκ Τζαχανγκιρί , υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας του να κατασκευάσει νέο οδικό δίκτυο και σιδηροδρόμους προκειμένου να συνδέσει τα κράτη του Περσικού Κόλπου με τη Συρία και την περιοχή της Μεσογείου.

"Το Ιράν, το οποίο κατανοεί τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες και εξελίξεις, πιστεύει ότι θα διατεθούν οι απαραίτητες δυνατότητες συνεργασίας για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, την κατασκευή δρόμων κ.λπ. και ελπίζουμε ότι τα εμπόδια θα εξαλειφθούν με την παρουσία του ιδιωτικού τομέα", δήλωσε ο 
Τζαχανγκιρί, απευθυνόμενος στο κοινό εμπορικό-οικονομικό φόρουμ Ιράν-Ιράκ, στην Τεχεράνη σήμερα Κυριακή.

Σημείωσε ότι η κατασκευή του σιδηροδρόμου Shalamcheh-Basra, ήταν μία από τις συμφωνίες που έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ιρακινής αντιπροσωπείας στο Ιράν.

Ο 
Τζαχανγκιρί, τόνισε την σημασία της ανάπτυξης μιας διασυνοριακής εθνικής οδού μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να προωθηθεί το εμπόριο και τις συναλλαγές, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

"Θα συνδέσουμε τον Περσικό Κόλπο, από το Ιράκ και την Συρία με την Μεσόγειο, μέσω σιδηροδρόμων και οδικών δικτύων", δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Το σιδηροδρομικό έργο Shalamcheh-Basra υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 2,22 δισεκατομμύρια ριαλ και μόλις υλοποιηθεί, θα συνδέσει τον ιρανικό σιδηρόδρομο με τη Συρία μέσω του Ιράκ. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Σιδηροδρόμων και Τεχνικών Δομών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν,Μοχάμεντ Μουσαβί , δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι το Ιράν πρόκειται να κατασκευάσει μια κινητή σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Αρβάντ, στο πλαίσιο του σιδηροδρομικού έργου Shalamcheh-Basra των 35 χλμ. που συνδέει το σιδηροδρομικό δίκτυο Ιράν-Ιράκ. 

Εκτός από τα έργα των σιδηροδρόμων και των αυτοκινητοδρόμων, το Ιράν φημολογείται ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει και μια ναυτική βάση στη δυτική ακτή της Συρίας.

Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη, η ιδέα και μόνο ότι το Ιράν θα είχε πρόσβαση στη Μεσόγειο θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ.


almasdarnews.com

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours