Στις 18 Μαΐου, οι Αυστραλοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για επόμενη κυβέρνησή τους.

Θα κρίνουν αν μετά από έξι σχεδόν χρόνια παραμονής του Συνασπισμού στην εξουσία, θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους, αλλά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρρισον αυτή την φορά.

Είναι ο τρίτος πρωθυπουργός προερχόμενος από τον Συνασπισμό στα τελευταία έξι χρόνια, μετά τον Τόνι Άμποτ και τον Μάλκολμ Τέρνμπολ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη στην κατοικία του Γενικού Κυβερνήτη Peter Cosgrove νωρίς το πρωί της Πέμπτης, από τον οποίο ζήτησε τη διάλυση του 45ου Κοινοβούλιου και την προκήρυξη εκλογών.
Μόρρισον: "Κρίνονται πολλά σε αυτές τις εκλογές"

Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους Αυστραλούς να στηρίξουν με την ψήφο τους την κυβέρνησή του και την οικονομική της πολιτική. Υποστήριξε ότι υπήρχαν διακυβεύονται πολλά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

"Σε αυτές τις εκλογές, οι Αυστραλοί θα πρέπει να επιλέξουν μια πολιτική που θα καθορίσει την οικονομική κατάσταση των Αυστραλών, όχι μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια αλλά για την επόμενη δεκαετία", δήλωσε ο κ. Μόρρισον στους δημοσιογράφους έξω από το ομοσπονδιακό κοινοβουλίο στην Καμπέρα.

Σιόρτεν: "Είμαι έτοιμος"

Λίγα λεπτά μετά την προκήρυξη των εκλογών από τον κ. Μόρρισον, ο επικεφαλής των Εργατικών Μπιλ Σιόρτεν ανάρτησε με ένα tweet στο οποίο αναφέρει ότι είναι έτοιμο για να δώσει μια ίση ευκαιρία σε όλους τους Αυστραλούς και τους κάλεσε συστρατευτούν μαζί του.

Ο κ. Σιόρτεν αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου από την Μελβούρνη λίγο αργότερα σήμερα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί μετά την παρουσίαση του επόμενο ομοσπονδιακού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση Συνασπισμού, δείχνουν ότι βρίσκεται πίσω δημοσκοπικά από το Εργατικό κόμμα, παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται φορολογικές περικοπές για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Η κυβέρνηση Συνασπισμού κατέχει σήμερα 74 έδρες στην Βουλή και το Εργατικό 69, αλλά με την αλλαγή των ορίων των εκλογικών περιφερειών, θεωρητικά, ο Συνασπισμός ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία με 73 έδρες και το Εργατικό με 72.

Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να κερδίσουν μόλις λίγες έδρες για να διαθέτουν την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων και να σχηματίσουν άνετα κυβέρνηση.

Τα δυο κόμματα έχουν ήδη συμφωνήσει να διακόψουν την προεκλγική τους εκστρατείας από την Μεγάλη Παρασκευή (των Καθολικών), το Σαββατοκύριακο του Πάσχα και την Ημέρα του Anzac.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours