Ο αρχηγός του εθνικού στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, βρέθηκε στη Μόσχα το απόγευμα της Πέμπτης 11 Απριλίου, σε μία ανεπίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, όπως ανέφερε πηγή του Εθνικού Στρατου της Λιβύης.

Το Ρωσικό πρακτορείο (FRN) επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Χαφτάρ στη Ρωσία, η οποία ήρθε περίπου μία εβδομάδα μετά την έναρξη μιας μεγάλης επιχείρησης του στρατού στη Δυτική Λιβύη καθώς και στην Τρίπολη, στις οποίες κυριαρχούν εδώ και πολύ καιρό ένοπλες ομάδες, πιστές στην αναγνωρισμένη από τη Δύση κυβέρνηση GNA ή κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, η οποία δεν έχει επιτύχει ούτε ενότητα, ούτε έχει δώσει λύσεις στην δυσμενή κατάσταση που βρίσκεται ακόμη χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου του LNA, Ahmed Al-Mismari, η στρατιωτική επιχείρηση αποσκοπεί στην εκκαθάριση των δυτικών περιοχών της χώρας από τρομοκράτες και διάφορες άλλες ένοπλες πολιτοφυλακές που δρουν εκεί.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση στη Λιβύη και κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές σε πλήρη παύση των εχθροπραξιών, τονίζοντας ότι δεν θα μπορεί να βρεθεί λύση με στρατιωτικά μέσα στην κρίση της Λιβύης, παρά μόνο με πολιτικά.

Η Ρωσία υποτίθεται ότι είναι ένας από τους συμμάχους του Χαφτάρ, μαζί με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία. Ωστόσο, η Μόσχα υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην κρίση της Λιβύης, διατηρώντας επίσημα μια ισορροπία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ο Χαφτάρ είχε συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου. Οι δύο πλευρές εξέτασαν την κρίση της Λιβύης και την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Πιστεύεται όμως ότι το διάστημα εκείνο μετά από συμφωνία με την Ρωσία, Ο Χαφτάρ ήρθε σε συμφωνία και παρέλαβε μια μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, όπως επίσης και τελευταίας τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό και σύγχρονα όπλα.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours