Σεισμός το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στο Γαλαξίδι. Ταρακουνήθηκε η Στερεά από τη σεισμική δόνηση. Αισθητός σε Μαγνησία, Λακωνία, Κορινθία, Βοιωτία και αλλού. Ανάστατοι οι κάτοικοι, βγήκαν από τα σπίτια τους. Λέκκας: Ευαίσθητη περιοχή, θέλει προσοχή.

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 12.46 το μεσημέρι του Σάββατου (30.3.2019). Σύμφωνα με τα την δεύτερη αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο είναι 8 χιλιόμετρα από το Γαλαξίδι και 131 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5.3 Ρίχτερ, και είχε εστιακό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.
Στην δεύτερη αναθεώρηση το Γεωδυναμικό είχε κάνει λόγο για μέγεθος σεισμού 5,3R. Στην συνέχεια «κατέβασε» την εκτίμηση στα 5,2 Ρίχτερ για να την… ανεβάσει ξανά στα 5,3 λίγη ώρα αργότερα. Αρχικά η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε προσδιορίσει το μέγεθος στα 5.2 Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζει τον σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ δίνει επίκεντρο στα 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιτέας και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους που βγήκαν από τα σπίτια τους καθώς ήταν έντονος και είχε διάρκεια.

Η σεισμική δόνηση εκτός από τη Φωκίδα έγινε αισθητή τόσο στην Αττική και τη Βοιωτία, αλλά και τη Λάρισα, Κορινθία, Αχαΐα, Μαγνησία, Λακωνία.
Γαλαξίδι:Δεν έχουν καταγραφεί ζημιές

Στο Γαλαξίδι αλλά και την ευρύτερη περιοχή μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης

Ο έλεγχος από την πλευρά της Πυροσβεστικής συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί ζημιές.
«Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός»

«Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία ώστε να εκτιμήσουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι» ανέφερε καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για μία «ευαίσθητη περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή».
Share To:

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουν ένα παραδοσιακό έθιμο τα αλευρομουτζουρώματα. Βρέθηκα εκεί φέτος και είδα ότι ουσιαστικά είναι κάτι ανάλογο με το ColourDayFestival, έριχναν εκτός από αλεύρι, τις ίδιες χρωματιστές σκόνες.Θυμήθηκα ότι είχες γράψει κάπου ότι προέρχεται από την Ινδία και γίνεται προς τιμήν θεοτήτων του Χάους και της Καταστροφής, αλλά δεν μπόρεσα να το βρω. Βέβαια στο Γαλαξίδι γίνεται από το 18ο αιώνα... το αναφέρω όμως... παλιότερα δεν ήταν κατανοητοί οι συσχετισμοί ανάμεσα σε διάφορα γεγονότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή