Σύμφωνα με την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 27ης Μαρτίου, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε την έγκριση περίπου 1,78 εκατομμύρια ευρώ(3,5 εκατομμυρια λέβα) ως επιχορήγηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου, με σκοπό την χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού, της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνίας των πολιτών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας θα πρέπει να συνάψει τις σχετικές συμφωνίες επιχορήγησης.

Έχουν εγκριθεί συνολικά 42 έργα σε εννέα χώρες:


Δημοκρατία της Σερβίας, Δημοκρατία των Σκοπίων, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Δημοκρατία της Αλβανίας, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ουκρανία, Δημοκρατία της Αρμενίας και Γεωργία.

Ανάμεσά στα έργα που θα επιδοτηθούν στη Σερβία, είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης στην περιοχή Μποσίλεγκραντ ύψους 35.000 
λέβα και οικονομική ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής στην εκπαίδευση της χώρας, αξίας 45.000 λέβα..!!

Στη Δημοκρατία των Σκοπίων θα χρηματοδοτηθούν συνολικά 10 έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου υποβρύχιων και αρχαιολογικών ερευνών, στη Λίμνη της Οχρίδας, αξίας 48 895 λέβα, ενός έργου ανασυγκρότησης της γέφυρας στη Στρούγκα και αναβάθμιση της περιοχής γενικά, συνολικής αξίας 200 000 λέβα, καθώς και σχέδια για τη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, όπως και έργα που θα ενισχύσουν την πολιτιστική, εκπαιδευτική και την κοινωνική ανάπτυξη.

Η χρηματοδότηση των παραπάνω έργων, προέρχεται από τον προϋπολογισμό του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών για το έτος 2019, ο οποίος προορίζεται για την επίσημη αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια στα Δ.Βαλκάνια. 

Σε ανακοίνωση του το βουλγαρικό υπουργικό συμβουλίο αναφέρει τα εξής:

"Η επιλογή των έργων που πραγματοποιούνται από κοινού με τις δικαιούχους χώρες είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η τόνωση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των χωρών εταίρωνShare To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours