Σάββατο, Φεβρουαρίου 02, 2019

Η Ρωσία αναστέλλει τη Συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούςΟ Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη Συνθήκη INF, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραβιάσει τη συμφωνία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη Συνθήκη INF, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο το Σάββατο.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αναστείλουν τη συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, τότε η Ρωσία θα ανταποδώσει.

«Θα προχωρήσουμε ως εξής: Η απάντησή μας θα είναι συμμετρική. Οι Αμερικανοί εταίροι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη (INF) και την αναστέλλουμε κι εμείς επίσης. Ανακοίνωσαν ότι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη και θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη παραβιάσει τη Συνθήκη INF. Τόνισε ότι οι νέοι μηχανισμοί εκτόξευσης MK 41 που αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυραύλους Τόμαχοκ, αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης.

Παρά την υιοθέτηση μέτρων απάντησης στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, η Ρωσία δε θα πρέπει και δε θα στραφεί σε κούρσα εξοπλισμών, σημείωσε ο Πούτιν.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι δε θα πρέπει και δε θα συρθούμε σε κούρσα εξοπλισμών που είναι δαπανηρή για εμάς», είπε ο Πούτιν στους υπουργούς.

Υπό το πνεύμα αυτό, ο Ρώσος ηγέτης ρώτησε εάν η Ρωσία θα είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα σε απάντηση των αμερικανικών κινήσεων εντός του προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί για το 2019 και τα επόμενα έτη.

Ο Σοϊγκού απάντησε ότι το ερώτημα αυτό είχε εξεταστεί λεπτομερώς. «Τις επόμενες ημέρες θα προτείνουμε μια προσαρμογή για τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος θα μας επιτρέψει, στο πλαίσιο τόσο του κρατικού προγράμματος όπλων όσο και του κρατικού αμυντικού διατάγματος για το 2019, να εκελέσουμε αυτό το έργο εντός του προϋπολογισμού που προβλέπεται για το τρέχον έτος, χωρίς καμία αύξηση
», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Εξαιρετικά», ήταν η απάντηση του Πούτιν.

Σχολιάζοντας περαιτέρω το ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Σεργκέι Λαβρόφ και στον Σεργκέι Σοϊγκού ότι η Μόσχα ήταν ακόμη ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις και τις προτάσεις εάν η συνθήκη της INF παρέμενε στο τραπέζι. Ωστόσο, κάλεσε τους υπουργούς να μην ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με το θέμα.

Οι προτάσεις για τη Συνθήκη INF παραμένουν στο τραπέζι, οι πόρτες των διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτές, αλλά σας ζητώ να μην ξεκινήσετε συνομιλίες γι' αυτό το θέμα, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος στους δύο υπουργούς. Παράλληλα, τους κάλεσε να παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη πυραύλων άλλων κρατών. Τους ζήτησε επίσης να αναφέρουν πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πιθανές απειλές σχετικά με σχέδια χωρών να αναπτύξουν όπλα στο διάστημα.

«Γνωρίζουμε τα σχέδια ορισμένων χωρών να αναπτύξουν όπλα στο διάστημα. Θέλω να μάθω πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η πιθανή απειλή», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους υπουργούς Λαβρόφ και Σοϊγκού.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας για αφοπλισμό δεν υποστηρίζονται από τους εταίρους οι οποίοι, όπως ανέφερε, αναζητούν προσχήματα για να καταστρέψουν το διεθνές σύστημα ασφαλείας.

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, δε θα αναπτύξει πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πουθενά εφόσον οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων σε αντίστοιχες περιοχές.

Θα περιμένουμε μέχρι οι εταίροι μας να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε εποικοδομητικό και ισότιμο διάλογο για τον αφοπλισμό, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από τη μεριά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφότου ανέστειλαν τον διάλογο για την πυραυλική άμυνα το 2014, επέκτειναν τις θέσεις τους σε Ευρώπη και Ασία ενισχύοντας τα συστήματά τους σε Αλάσκα και ανατολική ακτή.

Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία της Ρωσίας για το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ να κατασκευάσει πυρηνικό οπλισμό χαμηλής ισχύος με το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί σε πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έκανε τα πάντα για να διασώσει τη Συνθήκη INF αντιλαμβανόμενη τη σημασία να διατηρηθεί στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη INF και θα ξεκινήσει μια εξάμηνη διαδικασία απόσυρσης. Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, και περιλαμβάνει μία σειρά περιορισμών για την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο ρωσικός πύραυλος 9Μ729 παραβίασε τους όρους της Συνθήκης, ισχυρισμούς που η Μόσχα έχει αρνηθεί.Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου