Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019

Πατριάρχης Σερβίας: Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την Εκκλησία της ΟυκρανίαςΗ Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη νέα εκκλησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος δήλωσε την Κυριακή πως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC) δεν θα αναγνωρίσει τη νεοσυσταθείσα «ανεξάρτητη» ουκρανική εκκλησία.

«Το έκαναν, αλλά απαντήσαμε ότι δεν θέλαμε να είμαστε εκεί. Δεν θα την αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Rossiya 1, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το αν έλαβε ή όχι πρόσκληση για την ενθρόνιση του Επιφάνιου.

Η ενθρόνιση του Επιφάνιου ως επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο και η Γιούλια Τιμοσένκο, η υποψήφια του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Batkivshchyna (πατρίδα) της Ουκρανίας και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, παρέστησαν μεταξύ άλλων στην τελετή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο ένα «συμβούλιο ενοποίησης», το οποίο συνένωσε δύο μη κανονικές ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με άλλες κανονικές ορθόδοξες Εκκλησίες, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου», επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και προσθέτοντας ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», λέγοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.


Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου