Την επομένη της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας(6/2), η Ουκρανία έκανε κάτι χωρίς προηγούμενο: συμπεριέλαβε στο Σύνταγμά της την δέσμευση να εισέλθει επίσημα και ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 7 Φεβρουαρίου, με πρόταση του Προέδρου Πέτρο Πόροσενκο  -ο οποίος είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας- το κοινοβούλιο του Κιέβου, με 34 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 16 αποχές, ενέκρινε την τροπολογία στο Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Η τροπολογία αυτή κάνει λόγο για 
«αμετάκλητη κίνηση της Ουκρανίας προς την Ευρω-Ατλαντική ολοκλήρωση» με βάση την οποία από εδώ και στο εξής θα δεσμεύεται για την πραγματοποίηση της το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα άρθρα 85 και 116 αναφέρουν ότι αποτελεί θεμελιώδες καθήκον του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης να 
«εξασφαλίσουν πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ»·

Το άρθρο 102 ορίζει ότι «ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι ο εγγυητής των στρατηγικών αποφάσεων του κράτους που θα εξασφαλίσει την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Η προσθήκη στο ουκρανικό Σύνταγμα της δέσμευσης για την επίσημη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Κατά αρχάς στο εσωτερικό της χώρας, η επιλογή αυτή καθορίζει το μέλλον της Ουκρανίας αποκλείοντας κάθε εναλλακτική λύση και παραβιάζει de facto οποιοδήποτε κόμμα ή πρόσωπο μπορεί να αντιταχθεί στις «στρατηγικές αποφάσεις του κράτους».


Ήδη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απαγόρευσε στον Πέτρο Σιμονένκο, διευθυντή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Πατέρας της προσπάθειας για την εισαγωγή στο ουκρανικό Σύνταγμα της δέσμευσης για την επίσημη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ήταν ο νυν Πρόεδρος του «Βερχόβνα Ράντα», Αντρίι Παρουμπίι.

Για την ιστορία ο Παρουμπίι είναι συνιδρυτής του Εθνικού-Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, το οποίο στήθηκε σύμφωνα με το μοντέλο του Εθνικο-Σοσιαλιστικού Κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ. Επίσης ήταν επικεφαλής των νεοναζιστικών παραστρατιωτικών ομάδων που χρησιμοποιήθηκαν το 2014 υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ στη σφαγή της Οδησσού και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος, με το Τάγμα Αζόφ και άλλες νεοναζιστικές μονάδες, στα πλαίσια "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης, επιτέθηκε σε ουκρανούς πολίτες ρωσικής υπηκοότητας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε διεθνές επίπεδο τώρα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Ουκρανία είναι ήδη συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ του οποίου είναι εταίρος: για παράδειγμα το Τάγμα Αζόφ, του οποίου ο ναζιστικός χαρακτήρας αντιπροσωπεύεται από το έμβλημα του που είναι πιστή αντιγραφή εκείνο της μονάδας των γερμανικών SS Das Reich, μετασχηματίστηκε σε ειδικό συντεχνιακό πολεμικό εργαλείο, εξοπλισμένο με τεθωρακισμένα οχήματα και εκπαιδεύθηκε από το προσωπικό της 173ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στην Ουκρανία πλαισιωμένο και από άλλα στελέχη της Συμμαχίας.

Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει κατηγορηθεί από το ΝΑΤΟ ότι είχε παράνομα αποσπάσει την Κριμαία και ότι ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου, και την Ουκρανία να εντάσσεται επίσημα στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση ανάφλεξης ή στρατιωτικής εμπλοκής ανάμεσα τις δύο χώρες, τα υπόλοιπα 30 μέλη της Συμμαχίας, βάσει του άρθρου 5, θα ήταν υποχρεωμένα "βοηθήσουν το συμβαλλόμενο μέρος ή τα μέρη που υπέστησαν επίθεση υιοθετώντας αμέσως, μεμονωμένα και σε συμφωνία με τα άλλα μέρη, κάθε ενέργεια που κρινόταν αναγκαία, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ένοπλης βίας".


Με άλλα λόγια, τα κράτη μέλη θα υποχρεώνονταν να πολεμήσουν εναντίων της Ρωσίας!

Αυτές είναι οι επικίνδυνες συνέπειες της τροποποίησης του Ουκρανικού Συντάγματος - πίσω από τις οποίες σίγουρα υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μια πρωτοβουλία που αποσιωπήθηκε από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης.

μετάφραση από southfront.org

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours