Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2019

«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣΔεν άντεξε στην πίεση ο Βατοπεδινός Ηγούμενος Εφραίμ

Γράφει η Μάχη Γραικού

Ο κόσμος το’ χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του εξωτερικού, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τελεσίγραφο στον Γέροντα Εφραίμ ότι αν δεν πάει στην «ενθρόνιση» του σχισματικού Επιφανίου θα τον παύσει από τα ιερατικά του καθήκοντα. Η είδηση έρχεται από το Orthodox Christianity, το οποίο αναφέρει την μαρτυρία του Maxim Pavlov από το Κίεβο, αρθρογράφο στο Pravoslavie.ru..

Ο συγκεκριμένος επικαλείται αξιόπιστη πηγή με άμεση επαφή με το Βατοπέδι. Εάν αυτό ισχύει, η είδηση ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε γράμμα στον Γέροντα Εφραίμ για να του ευχηθεί «ταχεία ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της υγείας του», δεν μπορεί παρά να προκαλέσει απέραντη θλίψη και οργή… 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 20 Μονές του Αγίου Όρους, μόνο οι 7 (κατά άλλες πηγές οι 5) ψήφισαν υπέρ της αποστολής αντιπροσωπείας στην «ενθρόνιση» του σχισματικού Επιφανίου. Σε αυτές αναφέρεται ότι δεν ήταν η Ιερά Μονή Βατοπεδίου διότι ο Γέρων Εφραίμ έχει καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας. Ίσως και αυτός να ήταν ο λόγος που ο Βαρθολομαίος ήθελε να πάει ο συγκεκριμένος Ηγούμενος.

Θα βοηθούσε όμως όλους μας πολύ εάν μαθαίναμε ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι Μονές που ήθελαν να σταλεί αντιπροσωπεία, διότι προς το παρόν έχουμε μόνο… ενδείξεις. Όπως και να έχει ο Βαρθολομαίος, όχι μόνο παρενέβη στο αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους, αλλά άσκησε και αφόρητη πίεση στον Γέροντα Εφραίμ να μεταβεί στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να «λυγίσει».

 Ο σχισματικός Επιφάνιος, βέβαια, δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί μαζί του - του αρκούσε αυτό - για να παίξει το επικοινωνιακό του παιχνίδι. Μάλιστα, ουκρανική ιστοσελίδα αναφέρει, σύμφωνα με το OrthodoxChristianity, ότι «ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ έδωσε συγχαρητήρια στον Επιφάνιο για την εκλογή του και για την επικείμενη ενθρόνισή του, και του ευχήθηκε επιτυχία στην νέα του θέση ως προκαθήμενος της ‘Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας’». Δεν μπορούμε όμως να πιστέψουμε ένα ουκρανικό μέσο το οποίο είναι ταγμένο στην σχισματική ψευτο-εκκλησία.

 Ο Εφραίμ, από ό,τι πληροφορούμαστε, έχει αναχωρήσει από το Κίεβο και βρίσκεται σε ιατρικό κέντρο στη Γερμανία, προκειμένου να «αποτοξινωθεί» από τις πιέσεις του Φαναρίου. Το γεωπολιτικό θρίλερ, όμως, έχει και συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη. Αφού δεν έγινε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Φαναρίου για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει με συνταγματική κατοχύρωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα δεχθεί αύριο τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Χάλκη.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως αυτής αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πριν από μερικές ημέρες: «Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Άγκυρα.

 Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Άγιο Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος Πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών».

Ο άθεος Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί την Αγιά Σοφιά, σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Πίσω στην Αθήνα, όπου συνέρχεται σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να ασχοληθεί με τα «θέματα της Ημερησίας Διατάξεως».

 Ποια είναι η «ημερήσια διάταξη»; Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει το θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Παιδείας έχουν σχεδόν έτοιμο το σχέδιο νόμου. Κάνουν μόνο μερικές φραστικές αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά τον όρο «επιδότηση» αναφορικά με το μισθολογικό των Κληρικών, που είναι «κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Μαξίμου θεωρεί, πως οι νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, καθιστούν ευκολότερη την υπερψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ακούει ο Αρχιεπίσκοπος;


Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου