Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019

Η Ιταλία βάζει βέτο στην αναγνώριση του Γκουάιδο ως προσωρινού προέδρου της ΒενεζουέλαςΗ Ιταλία μπλόκαρε την έκδοση ανακοίνωσης της ΕΕ με την οποία θα αναγνώριζαν οι Βρυξέλλες τον Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, η Ρώμη άσκησε βέτο στην έκδοση ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αναγνώριση του Χουάν Γκουάιδο ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, η Ιταλία κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου — 1η Φεβρουαρίου στην Βουδαπέστη, άσκησε βέτο στην έκδοση ανακοίνωσης της ΕΕ, την οποία επρόκειτο να συντάξει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και η οποία θα έγραφε ότι η ΕΕ θα αναγνώριζε τον Γκουάιδο, εάν δεν προκηρύσσονταν προεδρικές εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ από κοινού με την Ουρουγουάη, προγραμματίζει να την πρώτη υπουργική συνάντηση της διεθνούς ομάδας επαφής για την κρίση στη Βενεζουέλα, στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο.

Η Ρώμη από την πλευρά της, δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάνλιο Ντι Στέφανο είπε ότι η Ιταλία δεν αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Μετά την αυτοαναγόρευση του Γκουάιδο σε πρόεδρο της Βενεζουέλας, η ΕΕ έδωσε διορία οκτώ ημέρων στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές. Το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, έληξε χθες Κυριακή. Μιλώντας σε φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στο Καράκας, ο Μαδούρο πρότεινε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στο κοινοβούλιο. «Θέλουν εκλογές; Θα διεξαγάγουμε κοινοβουλευτικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο.

Στις 23 Ιανουαρίου, ο Χουάν Γκουάιδο, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αυτοανακηρύχθηκε σε προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Τον στήριξαν αμέσως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο από την πλευρά του, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον, ότι ενορχηστρώνει πραξικόπημα στη χώρα του. Στο πλευρό του συνταγματικά εκλεγμένου προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, τάχθηκαν μεταξύ άλλων, η Κίνα, το Μεξικό, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.


Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου