Η Ιταλία μπλόκαρε την έκδοση ανακοίνωσης της ΕΕ με την οποία θα αναγνώριζαν οι Βρυξέλλες τον Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, η Ρώμη άσκησε βέτο στην έκδοση ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αναγνώριση του Χουάν Γκουάιδο ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, η Ιταλία κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου — 1η Φεβρουαρίου στην Βουδαπέστη, άσκησε βέτο στην έκδοση ανακοίνωσης της ΕΕ, την οποία επρόκειτο να συντάξει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και η οποία θα έγραφε ότι η ΕΕ θα αναγνώριζε τον Γκουάιδο, εάν δεν προκηρύσσονταν προεδρικές εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ από κοινού με την Ουρουγουάη, προγραμματίζει να την πρώτη υπουργική συνάντηση της διεθνούς ομάδας επαφής για την κρίση στη Βενεζουέλα, στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο.

Η Ρώμη από την πλευρά της, δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάνλιο Ντι Στέφανο είπε ότι η Ιταλία δεν αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Μετά την αυτοαναγόρευση του Γκουάιδο σε πρόεδρο της Βενεζουέλας, η ΕΕ έδωσε διορία οκτώ ημέρων στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές. Το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, έληξε χθες Κυριακή. Μιλώντας σε φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στο Καράκας, ο Μαδούρο πρότεινε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στο κοινοβούλιο. «Θέλουν εκλογές; Θα διεξαγάγουμε κοινοβουλευτικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο.

Στις 23 Ιανουαρίου, ο Χουάν Γκουάιδο, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αυτοανακηρύχθηκε σε προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Τον στήριξαν αμέσως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο από την πλευρά του, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον, ότι ενορχηστρώνει πραξικόπημα στη χώρα του. Στο πλευρό του συνταγματικά εκλεγμένου προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, τάχθηκαν μεταξύ άλλων, η Κίνα, το Μεξικό, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours