Τρίτη, Ιανουαρίου 01, 2019

Το Ισραήλ αποσυρεται και επισήμως από την UNESCO

UNESCO meeting room [file photo]

Τον Οκτώβριο του 2017, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, κατηγορώντας την UNESCO ότι παίρνει το μέρος των Παλαιστινίων. Η απόφαση απόσυρσης ενεργοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 1/1/2019.

"Η UNESCO είναι ένας οργανισμός που ξαναγράφει την ιστορία, και μεταξύ άλλων, επιχειρεί να διαγράψει την εβραϊκή σύνδεση με την Ιερουσαλήμ", ανέφερε ο Ισραηλινός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Danny Danon, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post.

Και πρόσθεσε:

Το Ισραήλ δεν θα είναι μέλος μιας οργάνωσης που στρέφεται εναντίων του και η οποία είναι ένα εργαλείο που χειραγωγείται από τους εχθρούς του Ισραήλ.

Το Ισραήλ εντάχθηκε στην UNESCO το 1949.

Οι μεταξύ τους σχέσεις διαταράχθηκαν όταν η υπηρεσία του ΟΗΕ ενέκρινε διάφορα ψηφίσματα που υποστηρίζουν τα παλαιστινιακά δικαιώματα στις πόλεις της Ιερουσαλήμ και της Χεβρώνας.

Τον Οκτώβριο του 2017, η UNESCO αποφάσισε να τοποθετήσει την πόλη Hebron και το τζαμί Haram al-Ibrahimi, το οποίο λατρεύεται από τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους, στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς. Επίσης, το 2017, η UNESCO ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος που αρνείται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του τζαμιού Αλ-Άκσα και του Ιουδαϊσμού.

Το Ισραήλ από την πλευρά του αναγνωρίζει τον μουσουλμανικό ιερό τόπο ως το "Όρος του Ναού".

Τον Μάιο του 2018, η UNESCO έκρινε ότι το Ισραήλ είναι "κατοχή δύναμης" και καταδίκασε την παράνομη ισραηλινή δραστηριότητα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ένα μήνα αργότερα. Ένα άλλο ψήφισμα εγκρίθηκε από την UNESCO τον Ιούνιο του 2018 που θεωρούσε την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και τα τείχη της ως ένα από τα απειλούμενα σημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Σε απάντηση, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μείωσαν τη χρηματοδότηση στην UNESCO κατηγορώντας την για «αντισημιτισμό».

Η Ιερουσαλήμ παραμένει στην καρδιά της μακροχρόνιας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με τους Παλαιστινίους να ελπίζουν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ – που κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 - θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους.


Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου