Για πρώτη φορά στην Κίνα, η πολυδιαφημιζόμενη τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε σε δικαστήριο.

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Η παρακάτω είδηση μας έρχεται από την Κίνα:

Για πρώτη φορά στην Κίνα, η πολυδιαφημιζόμενη τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε σε δικαστήριο.

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, τοποθετήθηκε μια οθόνη μπροστά σε όλους όσους ήταν παρόντες στη δίκη. Όταν ο δικαστής, ο εισαγγελέας ή ο δικηγόρος, ζήτησαν από το σύστημα, που ονομάστηκε «σύστημα 206», εμφανίστηκαν όλα τα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση στην οθόνη.

Το δικαστήριο εξέτασε 2 υποθέσεις. Μια υπόθεση ληστείας και μια υπόθεση δολοφονίας εκείνη τη μέρα. Αν και οι υποθέσεις ήταν περίπλοκες, το σύστημα 206 επέδειξε τεκμηριωμένες και σαφείς αποδείξεις.

Οι δημιουργοί του λένε επίσης πως δεν μπορεί μόνο να μετατρέψει τον προφορικό σε γραπτό λόγο με ακρίβεια, αλλά και να διακρίνει ακόμα και το ποιος ρωτάει και ποιος απαντάει κάθε φορά.

Το σύστημα αυτό, βοήθησε ικανοποιητικά τους δικαστές και επανεξέτασε συνοπτικά τα αποδεικτικά στοιχεία, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο με αμερόληπτη κρίση«, δήλωσε ο Wu Haiyin, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης του Δικαστηρίου Υψηλού Λαϊκού Δικαστηρίου της Σαγκάης .

Έχει συμπεριληφθεί μέσα στο σύστημα, ένας οδηγός για την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σε 102 απλές και κοινές περιπτώσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να μειώσουν ή και να εξαλείψουν αργότερα τα λάθη και τις παραλείψεις τους, καθώς συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία για κάποια υπόθεση .

«Το σύστημα 206 είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για ποινικές υποθέσεις, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον δικαστή να εξακριβώσει τα αποδεικτικά στοιχεία, να προστατεύσει το δικαίωμα προσφυγής και να κρίνει αμερόληπτα τη δίκη, ώστε να αποφευχθούν οι καταδικαστέες περιπτώσεις», δήλωσε ο Guo Weiqing, πρόεδρος του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αριθ. 2 της Σαγκάης, που ήταν επίσης ο επικεφαλής δικαστής των δύο υποθέσεων ληστείας και δολοφονίας που εξετάστηκαν όπως είπαμε πριν.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2017, η Πολιτική και Δικαστική Επιτροπή της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ανέθεσε την ανάπτυξη ενός βοηθητικού συστήματος AI για ποινικές υποθέσεις στη Σαγκάη. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, η Σαγκάη διέθεσε περισσότερους από 400 υπαλλήλους από δικαστήρια, εισαγγελείς και γραφεία δημόσιας ασφάλειας, οι οποίοι συνεργάστηκαν με περισσότερα από 300 στελέχη πληροφορικής του τεχνολογικού κολοσσού iFlytech. Από το Μάιο του 2018, το σύστημα 206 έχει δοκιμαστεί σε αρκετές επαρχίες και πόλεις της Κίνας.

Βλέπουμε, ότι ήδη συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν φτάσει σε σημείο να μπορούν, με τον κατάλληλο προγραμματισμό, να βοηθούν ακόμη και σε δικαστικές υποθέσεις και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παγκόσμια κατά καιρούς, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, για το τι θα γίνει όταν τέτοια συστήματα εξελιχθούν ακόμη περισσότερο και πάψουν απλώς να βοηθούν τους δικαστές, αλλά τους αντικαταστήσουν.

Οι άνθρωποι κουράζονται, κάνουν λάθη, είναι πολλές φορές απρόβλεπτοι, έχουν ευαισθησίες, διαφθείρονται εύκολα. Έτσι πολύ εύκολα θα προταθεί και θα γίνει δεκτό παγκόσμια, το να αντικατασταθούν όλοι οι δικαστές από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στο όνομα της δικαιοσύνης και της προόδου για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς διαφθορά.

Αυτό ακούγεται πολύ κάλο και πράγματι θα ήταν, αν δεν υπήρχαν οι επικυρίαρχοι της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που θα χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα ύπαρξης ενός τέτοιου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης εναντίον μας.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν προγραμματιστεί ένα τέτοιο σύστημα να καταδικάζει για παράδειγμα με συνοπτικές διαδικασίες κάποιον ο οποίος δεν δέχεται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. 

Ή να καταδικάζει κάποιον για παράδειγμα που ανήκει σε συγκεκριμένη θρησκεία, όπως για παράδειγμα είναι Χριστιανός, έχει συγκεκριμένα πιστεύω ή ανήκει σε συγκεκριμένη ομάδα. 

Σε ένα υποθετικό αυταρχικό, ολοκληρωτικό καθεστώς παγκόσμιας ψηφιακής διακυβέρνησης, είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοιοι μηχανισμοί για την άμεση καταστολή των αντιφρονούντων. Το να προγραμματιστεί ένα τέτοιο σύστημα και να έχει συγκεκριμένα κριτήρια είναι επίσης εύκολο. Ένα μικρό παράδειγμα, είναι οι διάφοροι ψηφιακοί βοηθοί, που όλως τυχαίως, γνωρίζουν τον Βούδα και τον Αλλάχ, αλλά όχι τον Χριστό, επειδή έτσι έχουν προγραμματιστεί.

Τα παραπάνω, ανήκουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο των όσων μπορεί να συμβούν, καθώς ολοένα και σε περισσότερους τομείς της ζωής μας εισβάλλουν μαζικά πολυποίκιλοι ρομποτικοί μηχανισμοί και ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι άρχισαν να μπαίνουν στο περιθώριο όπως έχει γράψει και πει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος εδώ και αρκετά χρόνια.

Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε, πως δεν είναι κακό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Το κακό είναι αφενός μεν η τεχνολογία να μη μας χρησιμοποιεί, αφετέρου δε, η περίπτωση, που κάποιοι μισάνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνολογικά επιτεύγματα εναντίον μας. Ισχύει το γνωστό παράδειγμα, πως με το μαχαίρι μπορείς να κόψεις ψωμί να φας, αλλά μπορείς να σκοτώσεις κιόλας.

Δείτε δυο σχετικά βίντεο επί του θέματος:Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours