Τετάρτη, Ιανουαρίου 02, 2019

Σενάριο δολοφονίας του σύρου προέδρου επεξεργάστηκαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF)Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Άμυνας του Ισραήλ (IDF), στρατηγός Αβίβ Κοτσάβι, σχεδίαζε τη δολοφονία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ για τη στήριξή του στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τη σαουδαραβική εφημερίδα Elaph.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ, δήλωσε ότι, όταν υπηρετούσε ως Διευθυντής Στρατιωτικής Νοημοσύνης του IDF (Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ), ο Κοτσάβι τάχθηκε υπέρ της ανατροπής του Άσαντ ακόμα και αν αυτό σήμαινε τη χρήση δολοφονίας.

Ενώ ο Κοτσάβι στήριξε την ιδέα της κατάργησης του καθεστώτος Άσαντ το οποίο «θα δημιουργούσε πλήγματα στο Ισραήλ από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ», ο επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν διαφώνησε.

Το εβραϊκό κράτος προτίμησε να επικεντρωθεί στην πρόληψη των κινήσεων που θεώρησε ως επέκταση του Ιράν στη χώρα, στοχεύοντας στην Τεχεράνη και τα περιουσιακά στοιχεία της Χεζμπολάχ «εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ προκαλεί ελάχιστη ζημιά στο καθεστώς της Δαμασκού», τόνισε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας, ισχυριζόμενο ότι επιτίθεται στα ιρανικά στρατεύματα. Το Τελ Αβίβ επιμένει ότι η Τεχεράνη μεταφέρει όπλα στη Χεζμπολάχ, η οποία χρησιμοποιεί εναντίον του Ισραήλ.

Το Ιράν, με τη σειρά του, αρνείται να διατηρήσει οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στη Συρία εκτός από τους στρατιωτικούς του συμβούλους, οι οποίοι ζητήθηκαν από τη Δαμασκό. Τόσο η Τεχεράνη όσο και η συριακή κυβέρνηση έχουν καταδικάσει επανειλημμένα τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου