Κυριακή, Ιανουαρίου 06, 2019

Στο Ισραήλ ο Τζόν Μπόλτον:«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία εξαρτάται από την στάση της Τουρκίας» -Στη ατζέντα και το Ιράν

Amos Ben Gershom / GPO

Ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόν Μπόλτον, βρίσκεται στο Ισραήλ όπου θα έχει συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε ομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, ο Μπόλτον αναφέρθηκε στη στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία λέγοντας ότι εξαρτάται από την καταπολέμηση του ISIS αλλά και από την στάση της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να 
διασφαλίζει την ακεραιότητα των κούρδων μαχητών οι οποίοι είναι σύμμαχοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά επέμεινε ότι μια τέτοια απόφαση δεν είναι κατά ανάγκη δεσμευτική.

"Το χρονοδιάγραμμα απορρέει από τις πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμόσουμε", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Μπόλτον σήμερα το βράδυ για να συζητήσουν τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ-Ισραήλ ώστε να εμποδίσουν το Ιράν να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία του στη Συρία.

Μιλώντας κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνάντησης του κυβερνητικού επιτελείου, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η συζήτηση με τον Μπόλτον θα έχει να κάνει με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τράμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία αλλά και τη δική του πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου