Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2019

Η Ιορδανία απαιτεί από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα Υψίπεδα του Γκολάν ύστερα από την επίσκεψη ΠομπέοΟ ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, συναντήθηκε την περασμένη Τριτη με τον αμερικανικό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο Αμάν της Ιορδανίας για να συζητήσει διάφορα θέματα που επηρεάζουν την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν  ήταν η συνεχιζόμενη Παλαιστίνιο-Ισραηλινή κρίση και η αντιμετώπιση της κατάστασης από την Ιορδανία.

Όπως δήλωσε ο Σαφάντι «Σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, η Ιορδανία κράτησε σταθερή θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας για μια συνολική λύση στο ζήτημα. Είναι περισσότερο από σαφές ότι η σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών είναι η βασική σύγκρουση στην περιοχή και η ειρηνευτική λύση μεταξύ τους είναι ο μόνος δρόμος προς την ολοκληρωμένη ειρήνη που όλοι θέλουμε
».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Όλα τα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, δήλωσαν ότι επιθυμούν πλήρη και διαρκή ειρήνη με το Ισραήλ, αλλά για να συμβεί αυτό, τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά κυρίως το δικαίωμά τους στην σύσταση κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα είναι απαραίτητη».

«Συνεπώς, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προς αυτή τη γραμμή, ως φίλοι, ως σύμμαχοι, μπορεί να έχουμε συμφωνίες και διαφωνίες, αλλά μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς σε μια ειλικρινή, ανοιχτή και εμπεριστατωμένη συζήτηση για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να κινηθούμε συλλογικά με αποτελεσματικό τρόπο προς τον κοινό μας στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα »

Ο Σαφάντι αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της σημερινής κατοχής των υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ και κάλεσε τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή και να τηρήσουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που διατυπώθηκαν μετά την κατάληψη του χώρου από το Ισραήλ.

«Τα υψίπεδα του Γκολάν είναι μια κατεχόμενη περιοχή της Συρίας. Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές σε αυτό. Πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο και ως εκ τούτου, η θέση μας είναι ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει από το έδαφος αυτό και πάλι, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα προσφέρει την ολοκληρωμένη ειρήνη που θέλουμε»

Ο Ιορδανός υπουργός ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «Η Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία βρίσκεται στο τραπέζι από το 2002 ως προσφορά, ως πρόσκληση προς το Ισραήλ να έρθει και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη γενικής ειρήνης που θα συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια, την αποδοχή και τους φυσιολογικούς δεσμούς με το τον αραβικό κόσμο. Αυτή είναι η θέση μας και συνεχίζουμε να την υποστηρίζουμε, επειδή πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η συνολική ειρήνη που όλοι θέλουμε ».


almasdarnews.com
Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου