Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2019

ΠΓΔΜ: Πρέσπες ώρα μηδέν
Σήμερα Τετάρτη (09.1.2019) αρχίζει στο σκοπιανό κοινοβούλιο η συζήτηση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις και τη μετονομασία της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να άρει τις αντιρρήσεις της στην ενταξιακή προσπάθεια της γείτονος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία του Οκτωβρίου, όταν απέσπασε πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Πιθανότατα ο Zάεφ θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία και κατόπιν, αν η χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα, τότε θα υπάρχει κίνητρο για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θέλει η ΕΕ. Αν δεν το πετύχει, η κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει”, δήλωσε ο Ντίμιταρ Μπέτσεφ, συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσινγκτον.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ζάεφ δήλωσε ότι διαθέτει τις 76 από τις 80 ψήφους που χρειάζεται. Βρίσκεται σε συνομιλίες με κόμματα της αλβανικής μειονότητας, με κύριο θέμα την αναγνώριση του πολυεθνικού χαρακτήρα του κράτους.

Αν η ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, τότε θα έχουν τορπιλιστεί όλες οι ελπίδες να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, με ενδεχόμενο να εκδηλωθούν νέες εντάσεις στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ. Αντίπαλος της συμφωνίας είναι και ο Σκοπανός πρόεδρος Ιβανόφ, που αρνήθηκε να την υπογράψει, χαρακτηρίζοντάς την απειλή για την εθνική ταυτότητα της χώρας.

Εφόσον η ψηφοφορία είναι επιτυχής, η Ελλάδα πρέπει να επικυρώσει την συμφωνία και να εγκρίνει την διαδικασία για ένταξη της ΠΓΔΜ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ που είναι αντίθετοι, διαβεβαιώνει ότι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θέλει ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές, επειδή ένα απρόσμενο αποτέλεσμα θα επηρέαζε αρνητικά τα σχέδια ενσωμάτωσης της χώρας, εκτιμά το Bloomberg.


Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου