Η ΕΕ κατηγορεί το Ιράν για δολοφονίες στο έδαφός της και επιβάλει κυρώσειςΗ Ολλανδία κατηγόρησε ευθέως το Ιράν πως ευθύνεται για τις δολοφονίες δύο αντιφρονούντων σε ολλανδικό έδαφος το 2015 και το 2017. Πρόκειται για τις πρώτες ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τεχεράνη την τελευταία τριετία.

Κυρώσεις στο Ιράν επέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα για δολοφονικές ενέργειες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στο περσικό κράτος την τελευταία τριετία και περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες της Ένωσης να διατηρήσουν την συμφωνία που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης – από την οποία έχουν ήδη αποσυρθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε επιστολή του προς την ολλανδική Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας διαθέτουν «σοβαρές ενδείξεις» πως η Τεχεράνη είναι αναμεμειγμένη στις δολοφονίες δύο ολλανδών πολιτών ιρανικής καταγωγής, στην Αλμέρε το 2015 και την Χάγη το 2017. Οι δολοφονηθέντες ήταν «αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος».


Ο κ. Μπλοκ υπογραμμίζει πως η Χάγη αντιλαμβάνεται τις δολοφονίες ως για «απαράδεκτες […] εχθρικές ενέργειες» που «παραβιάζουν κατάφωρα» την κυριαρχία της Ολλανδίας.

Η Γαλλία και η Δανία έχουν επίσης κατηγορήσει την περσινή χώρα ότι είναι υπαίτια για απόπειρες εναντίον αντιφρονούντων.

Οι κοινοτικές κυρώσεις στοχεύουν το υπουργείου Πληροφοριών και Ασφάλειας του Ιράν και δύο ιρανούς αξιωματούχους της χώρας. Τα περιουσιακά στοιχεία τους «παγώνουν».

Η Τεχεράνη αρνείται κάθε εμπλοκή στις δολοφονικές επιθέσεις.Share:

0 comments