Διάγγελμα Τραμπ για τη μετανάστευση: Σενάριο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς πολίτες στις 9 το βράδυ της Τρίτης (4 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) 


- Ο Λευκός Οίκος εξετάζει τη νομική βάση για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του τείχους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απευθύνει διάγγελμα για το θέμα της μετανάστευσης και των νότιων συνόρων το βράδυ της Τρίτης, στις 21.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης).

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσω του Twitter, καθώς η χώρα διανύει τη 16η ημέρα της μερικής παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών με αφορμή το αίτημα του προέδρου προς το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό.
Σενάριο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με διαρροές από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πολύ πιθανό να κυρήξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προβάλλοντας ως αφορμή το Μεταναστευτικό και το shutdown της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, το οποίο συνεχίζεται για 3η εβδομάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να προσθέσει ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα του, προκειμένου να «λυγίσει» τους Δημοκρατικούς και να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για το κτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Άλλες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για επιβολή του τείχους μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι η κατασκευή του, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στα σύνορα, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Το σενάριο επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, λέγοντας ότι «το νομικό τμήμα του Λευκού Οίκου αναζητεί τη νομική βάση» για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του τείχους, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταλήξει ακόμα αν θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια ή όχι. Το μόνο δεδομένο που υπάρχει, είναι ότι το εξετάζει σοβαρά ως ενδεχόμενο.


protothema.gr

Share:

0 comments