Επιβεβαιώνοντας τους φόβους των προηγούμενων μηνών, η Ιταλία είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης που πέφτει σε ύφεση καθώς η οικονομική δραστηριότητα στη Γηραιά Ήπειρο ατονεί και οι συνθήκες επιδεινώνονται.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, προανήγγειλε χθες τα... κακά μαντάτα και σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο που σημαίνει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο εισέρχεται τεχνικά σε ύφεση.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ τη χώρας υποχώρησε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ενώ είχε ήδη προηγηθεί μείωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2018. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ιταλίας στο τέλος του 2018 αυξήθηκε κατά μόλις 0,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους ήταν αναμενόμενη, αλλά τελικά υπήρξε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, όπως δείχνει έρευνα του Reuters που υπολόγιζε ότι η το ΑΕΠ θα μειωνόταν 0,1% στο τρίμηνο και θα ήταν ενισχυμένο κατά 0,3% σε ετήσια βάση.

Παρά το γεγονός ότι το βάθος της ύφεσης είναι μικρό αποτελεί για πολλούς προάγγελο αρνητικών εξελίξεων για ολόκληρη την Ευρώπη, λίγους μήνες, μάλιστα, πριν τις ευρωεκλογές, οι οποίες εξελίσσονται σε άτυπο δημοψήφισμα για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σημειώνεται ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει με την τρίτη ύφεση σε μία δεκαετία ενώ η προηγούμενη φορά που η οικονομία των χωρών-μελών συρρικνώθηκε συντονισμένα ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους την περίοδο 2012-13.

Σε χαμηλό τετραετίας η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και οι αναταράξεις γύρω από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως ασκούν σημαντικές πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία στο τελευταίο τρίμηνο του έτους κατέγραψε το χαμηλότερο ρυθμό της ανάπτυξης από το 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat το ΑΕΠ των 19 κρατών-μελών της κοινής ισοτιμίας του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ενώ σε ετήσια βάση η αύξησή του διαμορφώθηκε στο 1,2%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης για το 2018 συνολικά κυμάνθηκε στο 1,8%, σημαντικά κάτω από το 2% που είχε καταγράψει τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours