Κυριακή, Δεκεμβρίου 30, 2018

Ρωσικό think tank σε ανοικτή γραμμή με το Κρεμλίνο: «Θα γίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος στο Αιγαίο»«Πόλεμο» βλέπει στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα στρατηγικών της Ρωσίας, το fondsk.ru, («Απόθεμα Στρατηγικού Πολιτισμού») το οποίο είναι από τους βασικά think tank που συμβουλεύεται το Κρεμλίνο για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων του.

Συγκεκριμένα το fondsk.ru αναφέρει σε ένα κείμενό του, που αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερη έκθεσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επί μακρόν ειρήνη στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα το ρωσικό κείμενο αναφέρει τα εξής: «Πρόσφατα ένα περιστατικό απέδειξε ότι η προοπτική συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι ορατή: Στις 20 Δεκεμβρίου, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 ​ πέταξαν σε υψόμετρο 7,5 χιλιομέτρων πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Καστελόριζο και τη Ρω, καθώς και στα νησιά του αρχιπελάγους των Οινουσσών.

Αυτά τα νησιά βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ιδιαίτερα το Καστελόριζο, μόλις 3 χιλιόμετρα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο σε υψόμετρο 1,2 χιλιομέτρων, μόλις ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος με στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook έφυγε από το νησί.

Την προηγούμενη ημέρα, μιλώντας στον ελληνικό στρατό στο νησί, ο υπουργός είπε: «Όσοι δεν σέβονται την κυριαρχία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα θα νικηθούν».

Πρόσφατα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε παρόμοια δραματική δήλωση.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο, η Ελλάδα, βασιζόμενη στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα επιτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ως πρόκληση την τηλεοπτική συνέντευξη με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος αποκάλεσε ως τουρκικά 17 νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ανέφερε τα νησιά Χίος, Λέσβος και Σάμος.

Επίσης, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Τουρκία να παραιτηθεί από τα δικαιώματα του λαού της».

Η Τουρκία ποτέ δεν απέσυρε τους ισχυρισμούς της για τα νησιά, τα οποία έγιναν τμήμα της Ελλάδας το 1912.

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, σημειώθηκε μετατόπιση πληθυσμού, οι έφυγαν και Έλληνες πρόσφυγες από την Ιωνία εγκαταστάθηκαν στο νησί του Καστελόριζου, αντί για αυτούς.

Τον Φεβρουάριο του 2018, στην ίδια θαλάσσια περιοχή έγινε σύγκρουση δύο σκαφών ακτοφυλακής, ενός τουρκικού και ενός ελληνικού.

Η σύγκρουση διευθετήθηκε στη συνέχεια από την παρέμβαση των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Η διαμάχη στο Αιγαίο για τα νησιά οδήγησε σε συγκρούσεις το 1987 και το 1996.

Η προοπτική μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι ορατή, πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην σύγκρουση»


Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου