Τι ζητούν τα «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα»

Ζητούν:

Το άνοιγμα μιας γενικής συζήτησης για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα.

Τη μελέτη των δυνατοτήτων μετακίνησης στην περιφερειακή Γαλλία με τη διοργάνωση συζητήσεων σε κάθε περιοχή.

Τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.

Την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.


Επιπλέον, άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις ζητούν:

Το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.
Προσθέτουν ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απαντήσει στον θυμό με μια εγωιστική πολιτική αδιεξόδου».

Κάνουν τέλος ένα νέο άνοιγμα διάλογου με την κυβέρνηση καταλήγοντας ότι επιθυμούν «μια γρήγορη συμφωνία για να ανακτήσει η οικονομία τη δύναμή της πριν από τις γιορτές».

Και σημειώνουν ότι «είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».


Τα “κίτρινα γιλέκα” επηρεάζουν την πολιτική σκηνή της Γαλλίας


Σε μια προσπάθεια να επέλθει ηρεμία στη χώρα μετά τα έκτροπα στο Παρίσι με τα “κίτρινα γιλέκα” ο κ. Λε Μερ έκρινε απαραίτητο να “επιταχυνθεί η μείωση των φόρων”, αλλά και η μείωση “των δημοσίων δαπανών” για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στα αιτήματα του κινήματος.

Τα “κίτρινα γιλέκα” ζητούν την μείωση του φόρου στα καύσιμα αλλά και διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους ζωής στη χώρα και όπως τόνισε ο κ. Λε Μερερ απέναντι σε αυτήν την κρίση “θα πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των φόρων. Όμως γι’ αυτό θα πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Και είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε σε αυτόν τον δρόμο”.

Η πολιτική αυτή “αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία όλων των Γάλλων”, πρόσθεσε ο Λε Μερ σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από σύνοδο στο Μπερσί με εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων, η οποία είχε στόχο να συζητηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος των διαδηλώσεων που πραγματοποιούν τα “κίτρινα γιλέκα”.

“Λιγότερες δημόσιες δαπάνες, λιγότεροι φόροι το ταχύτερο δυνατό θα είναι το καλύτερο, επειδή βλέπουμε από αυτήν την κοινωνική, δημοκρατική κρίση την ανυπομονησία εκατομμυρίων Γάλλων”, σημείωσε.

Όσον αφορά τα “κίτρινα γιλέκα” ο Λε Μερ τόνισε πως αυτό το κίνημα είναι το αποτέλεσμα μιας “δημοκρατικής κρίσης με βαθιές ρίζες. Οικονομικές επιλογές εδώ και τρεις δεκαετίες δεν μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για όλους, να βελτιώσουμε τη βιομηχανία μας και να μπούμε στον δρόμο μιας οικονομίας χωρίς άνθρακα”.

Ο κ.Λε Μερ κατέληξε λέγοντας πως “σήμερα πληρώνουμε αυτές τις επιλογές, τις πληρώνουμε ακριβά”. Γι’ αυτό αν φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος θα μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες απαντήσεις”.


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours