Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Σβήνει το διήμερο ράλι που ξεκίνησε από την Παρασκευή και κορυφώθηκε χθες μετά και την εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας, καθώς η αρχική ήπια κατοχύρωση κερδών έχει λάβει διαστάσεις ισχυρής διόρθωσης, με τον Dow Jones να χάνει 700 μονάδες.

Αιτίες του σημερινού sell-off: Oι εμπορικές ανησυχίες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν πείθονται πως οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο η πιο ανησυχητική εξέλιξη της ημέρας και αυτή που πραγματικά βάζει σε αρνητικές σκέψεις τους επενδυτές είναι η αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 2007. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα:

Ο βιομηχανικός δέικτης βαραίνει από τις πιέσεις σε Boeing (-5), Caterpillar (-6,5%) και Apple (-4,4%), ενώ οι τράπεζες είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του S&P 500, με απώλειες σε BofA, JP Morgan και Wells Fargo με απώλειες 5-6%.. Οι όγκοι συναλλαγών έχουν αυξηθεί και υπάρχει έντονη κινητικότητα πωλητών στον δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, καθώς ο S&P υποχωρεί κάτω από τον Κινητό Μέσο 200 Ημερών.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,80% στις 25.104 μονάδες, ο S&5 500 σημειώνει πτώση 2.4% στις 2.723 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 3,43% χαμηλότερα, στις 7.184μονάδες.

Έχασε κρίσιμη τεχνική στήριξη ο S&P 500 - Κάτω από το Κινητό Μέσο 200 Ημερών, αυξήθηκαν οι όγκοιΟι επενδυτές καλωσόρισαν αρχικά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την αύξηση των δασμών στην Κίνα στο 25% τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά γρήγορα επέστρεψαν οι ανησυχίες για το αν οι δύο δυνάμεις θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία.

Δεδομένου ότι δεν είναι προγραμματισμένες για σήμερα ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ή οικονομικών στοιχείων, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και στο πετρέλαιο που ενισχύεται οριακά στα 62 δολάρια/βαρέλι (Brent). Στα 53$ το αργό.

Το δολάριο κερδίζει και πάλι έδαφος έναντι ευρώ στο 1,1338 EUR/USD παρότι νωρίτερα υποχωρούσε.

Γιατί τα ομόλογα τρόμαξαν τους επενδυτές - Στο 10ετές σπεύδουν οι επενδυτές

Η προσοχή είναι στραμμένη όμως στην ενδιαφέρουσα κινητικότητα στα ομόλογα, όπου η απόδοση του 3ετούς ξεπέρασε για πρώτη φορά σε 10 χρόνια αυτήν του 5ετούς, ενώ το αμερικανικό 10ετές αποκλιμακώνεται στο 2,89%, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια του 10ετούς.

Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων -που συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν εκείνες των μακροπρόθεσμων- θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ύφεσης.Βουτιά της Apple

Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχεται σήμερα η μετοχή της Apple, στον απόηχο υποβάθμισής της από την HSBC, η οποία επικαλείται την υπερβολική εξάρτηση του τεχνολογικού κολοσσού από ένα μόνο προϊόν, καθώς και την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών.

Η HSBC υποβάθμισε τη μετοχή της Apple σε «hold» από «buy», ενώ περιέκοψε τη 12μηνη τιμή - στόχο της στα 200 δολ. από 205 δολ. προηγουμένως.

Υπό βαριά πίεση βρίσκονται και άλλες τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να υποχωρεί κατά 4,6%, τη Netflix να καταγράφει απώλειες 3,3% και την Alphabet να σημειώνει πτώση 3,7%.

Η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 4,4%, κάτω από τα 177 δολ., διευρύνοντας τις βαριές απώλειες που καταγράφει ήδη στο τρέχον τρίμηνο (-20%).


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours