της Όλγας Μπαλαφούτη

Δύσκολη η σημερινή συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το χθεσινό «χαστούκι» και τη διαγραφή των μετοχών τριών συστημικών τραπεζών, Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ης Νοεμβρίου.

Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν μεγάλη πτώση τόσο λόγω των ρευστοποιήσεων που προκαλεί η διαγραφή όσο και των σοβαρών ψυχολογικών επιπτώσεων της αρνητικής αυτής εξέλιξης.

Τις πρώτες προβλέψεις για τις εκροές στις τρεις τράπεζες που υποβαθμίστηκαν από τον MSCI παρουσιάζει η Goldman Sachs. Ο διεθνής οίκος βλέπει για την Eurobank εκροές αξίας 35,2 εκατ. δολαρίων (55,82 εκατομμύρια μετοχές), για την Εθνική στα $24,5 εκατ. (16,49 εκατ. μετοχές) και για την Πειραιώς στα $10,47 εκατ. (8,5 εκατ. μετοχές). Αντίθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha, της μόνης από τις συστημικές τράπεζες που δεν υποβαθμίστηκε, θα σημειώσει υπεραπόδοση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της SocGen, οι εκροές από τις τρεις τράπεζες θα φτάσουν συνολικά τα 116,8 εκατ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, οι εκροές από την Eurobank θα φτάσουν τα 58,54 εκατ. δολ ή τις 92,90 εκατ. μετοχές, οι εκροές στην Εθνική θα διαμορφωθούν στα 40,82 εκατ. ευρώ ή στις 27,44 εκατ. μετοχές και στην Πειραιώς οι ρευστοποιήσεις θα αγγίζουν τα 17,42 εκατ. δολ. ή τις 14,19 εκατ. μετοχές.

Στο ταμπλό

Η Εθνική στα 1,2290 ευρώ με πτώση -12%

Η Πειραιώς στα 1,0350 ευρώ με πτώση -6,39%

Η Eurobank στα 0,5285 ευρώ με πτώση -13,36%

Μικρότερες οι απώλειες για την Alpha Βank βρίσκεται με πτώση -1,95% αφού ήταν η μόνη που γλίτωσε τη διαγραφή.

O Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,68% στις 633,20 μονάδες. Απώλειες 1,85% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.666,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση άνω του 10%.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η εξέλιξη κινδυνεύει να θέσει τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτός των ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, με το μοναδικό "σωσίβιο" να αποτελεί η προώθηση μίας δραστικής λύσης για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Για αυτό το θέμα χθες δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να μειωθούν δραστικά -περίπου κατά το ήμισυ- τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των απαιτήσεων από τον αναβαλλόμενο φόρο σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.

Ωστόσο, στην αγορά υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το αν είναι εφικτό και κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχει.

Είναι χαρακτηριστικό πως γενικότερα, ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours