Η τιμή του Brent έχει μειωθεί κατά 16 δολάρια από τις αρχές Οκτωβρίου, όμως το ερώτημα-κλειδί είναι εάν χώρες όπως η Ρωσία θα συμφωνήσουν σε νέες συντονισμένες περικοπές στην παραγωγή αργού του 2019 ώστε να τονωθεί η τιμή.

Η Σαουδική Αραβία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου, σε ένα απτό σινιάλο πως ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ανησυχούν για την απότομη πτώση της τιμής του αργού τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Ριάντ έχει αυξήσει ελαφρά την ημερήσια παραγωγή του αυτό το έτος προκειμένου να αντισταθμιστεί ο περιορισμός εξαγωγών του Ιράν – λόγω των αμερικανικών κυρώσεων – και συνεπώς να αποφευχθεί τυχόν απότομη αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, εν μέσω ανησυχιών πως η ενεργειακή αγορά θα αντιμετωπίσει νέα κρίση υπερ-προσφοράς πετρελαίου το 2019, ορισμένες χώρες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο βαθιών περικοπών στην άντληση αργού.

Τυχόν μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω, επηρεάζοντας τα νοικοκυριά σε δεκάδες χώρες ενόψει του χειμώνα.

Στις αρχές Οκτωβρίου το πετρέλαιο Brent, που χρησιμοποιείται ως δείκτης για την τιμολόγηση πολλών άλλων ποικιλιών, ξεπέρασε τα 86 δολάρια ανά βαρέλι, όμως την Παρασκευή έκλεισε μετά βίας πάνω από τα 70 δολάρια, χάνοντας περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Το ερώτημα παραμένει όμως εάν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα συμφωνήσουν σε συντονισμένη μείωση της παραγωγής τους, όπως έπραξαν το 2017 και το 2018.

Η Σαουδική Αραβία, που είναι ηγέτιδα δύναμη στο καρτέλ του ΟΠΕΚ, έχει αποφύγει να μιλήσει για ομοφωνία των μελών υπέρ τυχόν περικοπής της παραγωγής. Η Ρωσία, που ηγείται των δυνάμεων εκτός ΟΠΕΚ και είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις περικοπές της περασμένης διετίας, φαντάζει απρόθυμη να συμφωνήσει σε νέα μείωση της παραγωγής.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο υπουργικών συναντήσεων.
Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours