Στα επίπεδα των 6,5 λιρών/δολάριο υποχώρησε η αξία της τουρκικής λίρας, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Σε κατάσταση συναγερμού η οικονομία της γειτονικής χώρας.

Με «σπασμένα φρένα» συνεχίζεται ο κατήφορος για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο σήμερα διολισθαίνει σε νέο ιστορικό υψηλό, εν μέσω της διατήρησης των εντάσεων με τις ΗΠΑ αλλά και των εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα, έστω και στιγμιαία, υποχώρησε στο επίπεδο των 6,5 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας ισχυρότατες απώλειες της τάξης του 14%. Βέβαια, στη συνέχεια οι πιέσεις αποκλιμακώθηκαν μερικώς, καθώς το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε οριακά στις 5,9 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση κατά 7,60% σε σχέση με την Πέμπτη (9/8).

Οι σωρευτικές απώλειες για τη λίρα από την αρχή του έτους, προσεγγίζουν το 35%, καθιστώντας το τουρκικό νόμισμα τον «μεγάλο χαμένο» του 2018 ανάμεσα στα κυριότερα νομίσματα του πλανήτη.

Οι αγορές έχουν σημάνει συναγερμό για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η οποία το τελευταίο διάστημα παραπαίει, ούσα εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ κινδύνων. Οι πρόσφατες κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για την υπόθεση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι αποχωρούν μαζικά από τα τουρκικά assets.

Ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα «νέο οικονομικό σχέδιο» με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον καθησυχασμό των επενδυτών.

Ωστόσο, κανένας διεθνής αναλυτής δεν εμφανίζεται έτοιμος να «πειστεί» από το τουρκικό σχέδιο, δεδομένου του απρόβλεπτου χαρακτήρα του προέδρου της χώρας. Άλλωστε, μόλις προχθές, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg έκανε λόγο για σενάριο προσφυγής της Τουρκίας στο ΔΝΤ, με παράλληλη επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες.
Turkish lira weakens to fresh record low against the US dollar from CNBC.


sputniknews.gr


Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours