Κυριακή, Αυγούστου 19, 2018

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: Εξετάζεται αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Ισραήλ για την προστασία των Παλαιστίνιων

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσίασε την Παρασκευή τέσσερις επιλογές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της προστασίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αποστέλλοντας διεθνείς παρατηρητές του ΟΗΕ και άοπλους παρατηρητές ώστε να αναπτύξουν στρατιωτική ή αστυνομική δύναμη κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι προτάσεις περιελήφθησαν σε μια έκθεση που ζήτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗE για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της βίας στη Γάζα, όπου 171 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ισραηλινών στρατιωτών με τη Χαμάς από τα τέλη Μαρτίου. Δεκάδες νεκροί ήταν μέλη της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, όπως είχε αναγνωρίσει και η Χαμάς.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε ότι για κάθε μια από τις επιλογές θα ήταν απαραίτητη η συνεργασία του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Παρόλα αυτά, παραμένει απίθανο το Ισραήλ να συμφωνήσει με τις προτάσεις της έκθεσης.

Στην έκθεση των 14 σελίδων, ο Γκουτέρες πρότεινε: 


- Παροχή "πιο ισχυρής παρουσίας του ΟΗΕ στην περιοχή", με διεθνής παρατηρητές και πολιτικούς αξιωματούχους να επιβλέπουν την κατάσταση. 

- Χορήγηση περισσότερων ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών ενισχύσεων από το ΟΗΕ για την «εξασφάλιση της ευημερίας του πληθυσμού»των Παλαιστινίων.

- Δημιουργία μιας πολιτικής αποστολής παρατηρητών που θα είναι παρούσα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως σημεία ελέγχου και πλησίον ισραηλινών οικισμών, με εντολή να υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με ζητήματα προστασίας .

- Ανάπτυξη ένοπλης στρατιωτικής ή αστυνομικής δύναμης, βάσει εντολής των Ηνωμένων Εθνών, για την παροχή φυσικής προστασίας στους Παλαιστίνιους πολίτες.


Μια τέτοια απόφαση του ΟΗΕ για αποστολή δυνάμεων στο Ισραήλ θα απαιτούσε ψήφισμα από το Συμβουλίο Ασφαλείας του οργανισμού, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο για να εμποδίσουν μια απόφαση που αντιτίθεται στο Ισραήλ.

Μια μικρή αποστολή παρατηρητών με προσωπικό από την Ευρώπη αναπτύχθηκε στην πόλη Hebron της Δυτικής Όχθης το 1994, αλλά το Ισραήλ έκτοτε απέρριψε τις προσκλήσεις για διεθνή παρουσία σε "εύφλεκτες" περιοχές .

Στην έκθεση αυτή , ο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, ήδη αναλαμβάνουν πολλές πρωτοβουλίες προστασίας, αλλά ότι «τα μέτρα αυτά υπολείπονται» των ανησυχιών που διατυπώθηκαν σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που εγκρίθηκε τον Ιούνιο.

Τον Ιούνιο, η συνέλευση των 193 χωρών καταδίκασε το Ισραήλ για τους θανάτους στη Γάζα και ανέθεσε στον Γκουτέρες τη σύνταξη προτάσεων για «μηχανισμό διεθνούς προστασίας» για τους Παλαιστινίους. Δεκάδες από αυτούς που σκοτώθηκαν αναγνωρίστηκαν ως μέλη της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που εδρεύουν στη Γάζα.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες (IDF), ανοίγουν πυρ σύμφωνα με τους κανονισμούς του στρατού και κατηγορεί τη Χαμάς, την τρομοκρατική οργάνωση που εδρεύει στη Γάζα και ορκίζεται στην καταστροφή του εβραϊκού κράτους, ότι χρησιμοποιούν τις συγκρούσεις στα σύνορα ως κάλυψη, σε μια προσπάθεια να παραβιάσουν το περίφραγμα και να επιτεθούν στο Ισραήλ.

Ο Γκουτέρες υποστήριξε ότι χρειάζεται πολιτική λύση στην περιοχή για την ασφάλειας των Παλαιστινίων, αλλά "μέχρι να επιτευχθεί μια τέτοια λύση, τα κράτη μέλη μπορούν να διερευνήσουν περαιτέρω όλα τα πρακτικά και εφικτά μέτρα που θα βελτιώσουν σημαντικά την προστασία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού. "Αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν επίσης την ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών." 

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από ισραηλινούς αξιωματούχους στις προτάσεις του Γκουτέρες.

"Η στόχευση των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών, είναι απαράδεκτη", ανέφερε ο Γκουτέρες στην έκθεση του, προσθέτοντας ότι "οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου θα πρέπει να λογοδοτήσουν." 

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξασφάλιση της ευημερίας των Παλαιστινίων πρέπει να ενισχυθούν, πρόσθεσε, ξεχωρίζοντας την κρίση χρηματοδότησης που έχει ξεσπάσει στην παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA, αναφερόμενος σε αυτήν ως «ιδιαίτερης ανησυχίας».

Η UNRWA αντιμετωπίζει μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό, αφού η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τράμπ αποφάσισε να αρνηθεί τη συνεισφορά της στον οργανισμό, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος συνδέει την άρνηση του αυτή με την άρνηση των Παλαιστινίων για συνομιλίες, κατόπιν αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και επειδή «δ
εν ήταν πλέον πρόθυμοι να μιλήσουν για ειρήνη». 

Οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών άρχισαν πρόσφατα να αμφισβητούν εάν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης θα υλοποιηθεί ποτέ. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι ένας νέος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν πραγματοποιήσει αρκετές σύντομες ανταλλαγές πυρών τους τελευταίους μήνες, οι οποίες περιλαμβάνουν την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος από παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες.

timesofisrael.com
Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου