Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018

Οι Τούρκοι στρέφονται μαζικά στα κρυπτονομίσματα – Κίνδυνος τραπεζικού «ντόμινο» – Τα σημάδια δείχνουν ότι έρχεται κραχΜαζική στροφή στα κρυπτονομίσματα από τους Τούρκους, εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει την Τουρκία. Στην Άγκυρα επικρατεί πανικός καθώς η τουρκική οικονομία δέχεται απανωτά χτυπήματα.

Ο Ντ. Τραμπ έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις του για την εξέλιξη της αμερικανοτουρκικής κρίσης. Με ευθείες απειλές κατά του Σουλτάνου δήλωσε πως ΄΄θα γονατίσει΄΄ τους Τούρκους, ενώ προχωρά και σε στρατηγικές κινήσεις σε περιοχές γύρω από την Τουρκία.

Μετά από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου, αποδεικνύοντας γι άλλη μια φορά πόσο εύθραυστη είναι η τουρκική οικονομία. Τα σημάδια των αγορών και σε συνδυασμό με την πρωτοφανή αμερικανοτουρκική κρίση, δείχνουν πως έρχεται κραχ.

Οι Τούρκοι στρέφονται στα κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin ως τελευταία ελπίδα σωτηρίας από την οικονομική κατάρρευση που ήρθε ως συνέπεια της πολιτικής του Ρ.Τ. Ερντογάν.

Παράλληλα, ο κίνδυνος ενός τραπεζικού ντόμινο παραμένει υπαρκτός καθώς πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες απειλούνται άμεσα από την οικονομική κρίση στην Τουρκία. Η πτώση της τουρκικής οικονομίας ενδέχεται να συμπαρασύρει τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε αυτή και δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Το 18% στην Τουρκία λένε ότι διαθέτουν ψηφιακό νόμισμα. Το 2017 ήταν μια σημαντική χρονιά για τα κρυπτονομίσματα.
Το ανώτατο όριο της αγοράς έχει ανέλθει σε πρωτοφανή ύψη, προκαλώντας τη μεγάλη προσοχή των μέσων ενημέρωσης, όπως η Paris Hilton και ο Floyd Mayweather, για το Bitcoin και άλλα παρόμοια νομίσματα.

Το 2018, ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Τον Δεκέμβριο του 2017, ένα Bitcoin αποτιμήθηκε σε περίπου 20.000 αμερικανικά δολάρια. Μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2018, η τιμή του ψηφιακού νομίσματος ήταν λίγο πάνω από 8.000 αμερικανικά δολάρια.

Τώρα, στα μέσα Αυγούστου, το κρυπτονόμισμα αξίζει περίπου 6.500 δολάρια.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Raynor de Best της Siatista, αυτή η πτώση των τιμών θα μπορούσε να προσφέρει στους νέους επενδυτές την ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά. Τα τελευταία αποτελέσματα της ING International Survey δείχνουν ότι σχετικά λίγοι καταναλωτές έχουν επενδύσει σε Bitcoin ή άλλα εικονικά νομίσματα.Περίπου 9% των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνουν ότι κατέχουν ένα είδος κρυπτονομίσματος το 2018, έναντι 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 7% στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολλοί ερωτηθέντες ανησυχούν για τους κινδύνους από την επένδυση στα κρυπτονομίσματα.
Το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο έφθασαν στο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ το 18% στην Τουρκία λένε ότι διαθέτουν ψηφιακό νόμισμα… και καθώς η Λίρα καταρρέει.

Οι 5 Ευρωπαϊκές τράπεζες που μπορεί να συμπαρασύρει η πτώση της Τουρκίας

Η σχεδόν ανεξέλεγκτη πτώση της τουρκικής λίρας, εκτός από την «μόλυνση» που απειλεί να εξαπλώσει στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών και τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε αυτή, απειλεί και τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit, η BNP Paribas της Γαλλίας, η ολλανδική τράπεζα ING και η HSBC είναι οι τράπεζες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο των εξελίξεων και είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο από της κατάρρευση της λίρας. Οι αναλυτές θεωρούν ότι στην περίπτωση του χειρότερου δυνατού σεναρίου – το οποίο θεωρούν σήμερα απίθανο – οι τράπεζες αυτές θα αναγκαστούν να αποσύρουν πλήρως τις τοπικές τους δραστηριότητες ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ωστόσο, τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας τροφοδοτούν την αποστροφή κινδύνου μεταξύ των επενδυτών που ανησυχούν για την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών σε άλλες αναδυόμενες χώρες ή ακόμη και την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει βασικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας μετά το καλοκαίρι.

Η έκθεση της Factbox για την κατάσταση των πέντε τραπεζών στην Τουρκία και των εκτιμήσεων των αναλυτών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης:

BBVA

pentapostagma

Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου