Σάββατο, Αυγούστου 04, 2018

Γάζα: Νέα «σφαγή»! Ισραηλινοί στρατιώτες εκτέλεσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν 220 ακόμη


Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν την Παρασκευή (03.08.2018) έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν τουλάχιστον 220 ακόμη, σύμφωνα με ιατρικούς αξιωματούχους της Λωρίδας της Γάζας, στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται επί τέσσερις μήνες στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα και του Ισραήλ. Την ίδια ώρα οι διπλωμάτες επιδιώκουν να πετύχουν μια βιώσιμη συμφωνία εκεχειρίας.

Οι εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις που γίνονται από τις 30 Μαρτίου κατά μήκος του φράκτη της μεθορίου έχουν μειωθεί σε ένταση το τελευταίο διάστημα, αλλά οι οργανωτές δεσμεύονται ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν έως ότου το Ισραήλ άρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τουλάχιστον 158 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά καθώς και 1 Ισραηλινός στρατιώτης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των μηνών αυτών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες απάντησαν στις χθεσινές διαδηλώσεις με «μέσα διασποράς εναντίον των διαδηλωτών» και ενήργησαν «σύμφωνα με τις πρότυπες διαδικασίες λειτουργίας», ένας όρος που αναφέρεται στη χρήση πραγματικών πυρών, καθώς κάποιοι κάτοικοι της Γάζας πέρασαν τον φράκτη των συνόρων και επιτέθηκαν με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε στρατιώτες.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι περίπου 8.000 κάτοικοι της Γάζας συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε περίπου πέντε τοποθεσίες κατά μήκος του φράκτη.

Ένας αξιωματούχος νοσοκομείου του παλαιστινιακού θύλακα έκανε λόγο για 220 τραυματίες, εκ των οποίων 90 από πραγματικά πυρά. Ο νεκρός είναι ένας 25χρονος άνδρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε το ταξίδι του στην Κολομβία, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας της κατάστασης στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Αναμένεται να έχει συνάντηση με ανώτερα υπουργικά στελέχη την Κυριακή με θέμα προτάσεις για τον τερματισμό των εντάσεων, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έφτασαν από την Αίγυπτο στη Γάζα αργά την Πέμπτη για να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Μια πηγή της Χαμάς, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης θα είχαν συνάντηση την Παρασκευή το βράδυ με θέμα συζήτησης μια πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε αγροτικές, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις εξαιτίας χαρταετών και μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς που κατευθύνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων μαχητές από τη Γάζα. Την Πέμπτη το Ισραήλ διέκοψε τις παραδόσεις καυσίμων και φυσικού αερίου στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι το Ισραήλ επιδιώκει να λάβει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από τη Χαμάς για τον τερματισμό των διαδηλώσεων και να σταματήσει τους εν λόγω εμπρησμούς που με αντάλλαγμα την άρση των περιορισμών στη διανομή αγαθών και στη μετακίνηση από και προς τη Γάζα.
Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου