Σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή στις 22 Αυγούστου ή κοντά σε αυτήν την ημερομηνία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δρομολογήσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με τη δηλητηρίαση των Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι συμπέρανε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ σκόπιμα εναντίον των Σκριπάλ. Οι κυρώσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 22 Αυγούστου ή κοντά σε αυτήν την ημερομηνία.

Προτού προχωρήσουν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, οι ΗΠΑ είχαν συνταχθεί με τα ευρωπαϊκά κράτη που κατηγορούν τη Ρωσία για το περιστατικό, εντούτοις η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα.

Σύμφωνα με το NBC News, οι άμεσες επιπτώσεις των κυρώσεων θα έλθουν να προστεθούν σε προηγούμενες κυρώσεις, βάζοντας περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότηση. «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αναμένεται να έλθει από την απαγόρευση χορήγησης αδειών για την εξαγωγή ευαίσθητων προϊόντων εθνικής ασφάλειας στη Ρωσία, που στο παρελθόν είχε συμπεριλάβει είδη όπως ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα (…)», σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν, επίσης, να οδηγήσουν στην αναστολή πτήσεων της Aeroflot στις ΗΠΑ και να «παγώσουν» τις σχέσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων, αν και αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε μετά από την ανακοίνωση, ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει να διατηρήσει σχέσεις με τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ θέλουν διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων.

Στις 14 Μαρτίου, τις ημέρες αφ'ότου οι Σκριπάλ βρέθηκαν αναίσθητοι στο Σάλσμπερι, στην Αγγλία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 23 Ρώσους από τη χώρα. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση, λέγοντας ότι είναι «πολύ πιθανόν» η μυστηριώδης δηλητηρίαση να πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία, εν μέρει επειδή η ουσία που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριάσει το ζευγάρι αναγνωρίστηκε ως Νοβιτσόκ — ένας στρατιωτικού τύπου νευροτοξικός παράγοντας που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, τα εργαστήρια της Βρετανίας δεν έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν την προέλευση της συγκεκριμένης ουσίας που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ.

Μετά από κάποιους μήνες, στις 30 Ιουνίου, δύο ακόμη άτομα βρέθηκαν αναίσθητα στη βρετανική πόλι Έιμσμπουρι, κοντά στο Σάλσμπερι. Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχος, τόσο η Ντον Στέρτζες, όσο και ο Τσάρλι Ρόουλι, είχαν εκτεθεί στον ίδιο νευροτοξικό παράγοντα, με τον οποίο είχαν έλθει σε επαφή οι Σκριπάλ. Και σε αυτήν την περίπτωση, κατηγορήθηκε η Ρωσία. Η Στέργκες αργότερα απεβίωσε.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι διαδραμάτισε οποιοδήποτε ρόλο στα δύο περιστατικά δηλητηριάσεων, τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατόρθωσε να παράσχει οποιοδήποτε αξιόπιστο στοιχείο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours