Κυριακή, Ιουλίου 29, 2018

Η Καλιφόρνια επιστρατεύει το πυροσβεστικό αεροπλάνο Boeing 747 SuperTankerΤο αεροσκάφος τύπου Boeing 747 - 400 SuperTanker, το μεγαλύτερο πυροσβεστικό αεροσκάφος στον κόσμο, επιστρατεύει η πολιτεία της Καλιφόρνια για να αντιμετωπίσει την τρομακτική σε μέγεθος πυρκαγιά Καρρ που μαίνεται για πάνω από 7 ημέρες στην βόρεια πλευρά της.

Το Boeing 747 πραγματοποιούσε κάποτε εμπορικά δρομολόγια για τις ιαπωνικές αερογραμμές και είχε τη δυνατότητα μεταφοράς 600 επιβατών. Από τη στιγμή που αποσύρθηκε, χρησιμοποιήθηκε ως πυροσβεστικό αεροσκάφος έχοντας υποστεί εκτεταμένες μετατροπές για τον σκοπό αυτό και θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία πυρόσβεσης της Καλιφόρνια.

Το SuperTanker έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 72.000 λίτρα νερού ή επιβραδυντικού υλικού και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 600 μιλίων την ώρα, γεγονός που του επιτρέπει να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη σε χρονικό διάστημα κάτω των 20 ωρών και σε οποιοδήποτε σημείο των ΗΠΑ σε 3 ώρες.

Η βάση του βρίσκεται στο Κολοράντο και έχει συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην κατάσβεση πυρκαγιών σε Χιλή και Ισραήλ, ενώ συμμετείχε και στις μεγάλες πυρκαγιές του 2017 στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Η αποκαλούμενη πυρκαγιά Carr, που έχει προσλάβει μέγεθος ίσο με την πόλη της Φιλαδέλφεια, έχει καταβροχθίσει στο πέρασμά της 340.000 στρέμματα γης και έχει καταστρέψει ολοσχερώς 536 κτίσματα ενώ ακόμη 117 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές.

Μέχρι στιγμής από τη φωτιά έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, μία ηλικιωμένη γυναίκα και τα δύο της δισέγγονα καθώς επίσης και δύο πυροσβέστες, ενώ 17 άνθρωποι αγνοούνται.

Παράλληλα οι αρχές έχουν διατάξει την εκκένωση 38.000 και πλέον κατοίκων ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσή της επιχειρούν 3.388 πυροσβέστες με 334 οχήματα και 17 ελικόπτερα έχοντας θέσει την φωτιά υπό έλεγχο μόλις σε βαθμό 5%, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από τις πολιτειακές Αρχές.

Η πύρινη λαίλαπα ενισχύεται από ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η ξερή βλάστηση βοηθά στην εξάπλωσή της.

Η φωτιά Carr είναι μία από τις περίπου 10 μεγάλες δασικές πυρκαγιές που μαίνονταν στην Καλιφόρνια το Σάββατο. Σχεδόν 90 φωτιές που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ από το Όρεγκον ως το Τέξας.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από μηχανικό πρόβλημα σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με τις Αρχές.


Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου