Σάββατο, Ιουλίου 21, 2018

Έτοιμο το Ιράν να εμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαίου άλλων χωρών της περιοχής«Δεν μπορούμε να στηριχτούμε ούτε στον λόγο, ούτε καν στην υπογραφή των Αμερικανών», διαμηνύει η Τεχεράνη δια στόματος του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Για μια ακόμη φορά η Τεχεράνη εξέφρασε την άρνησή της να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ ύστερα από την αποχώρησή τους από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Δεν μπορούμε να στηριχτούμε ούτε στον λόγο, ούτε καν στην υπογραφή των Αμερικανών και για αυτό τον λόγο δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμεϊνί, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα ήταν «ξεκάθαρο λάθος».

Ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας στήριξε επίσης την πρόταση του προέδρου Ροχανί σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη μπορεί να μπλοκάρει τις πετρελαϊκές εξαγωγές χωρών του Κόλπου, σε περίπτωση που διακοπούν οι αντίστοιχες εξαγωγές του Ιράν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του.

Ο Αγιατολάχι Αλί Χαμεϊνί σημείωσε πως τα σχόλια του προέδρου ότι «αν το Ιράν δεν μπορεί να εξάγει πετρέλαιο, τότε καμία χώρα στην περιοχή δεν θα εξάγει πετρέλαιο» είναι σημαντικά και αντικατοπτρίζουν την κυβερνητική πολιτική επί του θέματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Γατσεμί είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι πιο πιθανό ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να καλέσει το Ιράν και να ζητήσει διαπραγματεύσεις, παρά να συμβεί το αντίστροφο. Παράλληλα διέψευσε τις αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι το Ιράν παρέδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ επιστολή μέσω του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους.

Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου