Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2018

Αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο της μυστήριας σαρκοφάγουΣτο άνοιγμα της τεράστιας σαρκοφάγου που βρέθηκε τυχαία σε δρόμο της Αλεξάνδρειας κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής, προχώρησε ομάδα του Συμβουλίου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η μυστήρια σαρκοφάγος που βρέθηκε στα μέσα του μήνα στην περιοχή Σίντι Γκαμπέρ της Αλεξάνδρειας, ανοίχθηκε σήμερα αποκαλύπτοντας τον «ένοικό» της.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουσταφά Βάζιρι, όπως γράφει το Egypt today, μιλώντας σε δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι μέσα στη σαρκοφάγο βρέθηκαν τρεις μούμιες που είχαν αποσυντεθεί.

Αντίθετα με τις προσδοκίες πολλών, οι μούμιες δεν ανήκουν σε κάποια βασιλική οικογένεια των Πτολεμαίων ή των Ρωμαίων και η σαρκοφάγος δεν έχει κάποια επιγραφή που να φέρει το όνομα τους.

Ένα από τρία κρανία που βρέθηκαν μέσα στη σαρκοφάγο, έχει αρκετά κατάγματα που υποδεικνύουν χτύπημα με αιχμηρό αντικείμενο, με τον Μουσταφά Βάζιρι να συμπεραίνει πως πρόκειται πιθανότατα για στρατιώτη.

Τέλος, πρόσθεσε ότι τα άλλα δύο κρανία είναι άθικτα και ανήκουν σε άντρες, επισημαίνοντας ότι θα υποβληθούν σε ραδιοχρονολόγηση για να προσδιοριστούν οι ηλικίες τους και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Στη σαρκοφάγο, σημειώνει ο Βάζιρι, δεν βρέθηκαν κτερίσματα, αποκλείοντας την περίπτωση να είναι μέλη βασιλικής οικογένειας.

Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου