Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2018

Ερευνητές αδυνατούν να εξακριβώσουν αίτια εξαφάνισης της πτήσης ΜΗ370Στη δημοσιότητα έδωσαν σήμερα έκθεσή τους οι αρμόδιες αρχές που ερευνούσαν την περίπτωση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που αγνοείται από το 2014, ανακοινώνοντας ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία ενός εκ των μεγαλυτέρων αεροπορικών μυστηρίων στον κόσμο.

«Η ομάδα δεν κατάφερε να καθορίσει την πραγματική αιτία για την εξαφάνιση της πτήσης MH370», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κοκ Σου Τσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την ασφάλεια της MH370.

«Η απάντηση μπορεί να είναι οριστική μόνο εάν βρεθούν τα συντρίμμια», πρόσθεσε, ερωτηθείς εάν θα μπορέσουν ποτέ να μάθουν τι συνέβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντούτοις οι ειδικοί προβαίνουν σε εκτιμήσεις για πιθανή εσκεμμένη παρέμβαση στα συστήματα του αεροσκάφους προκειμένου να βγει εκτός πορείας χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να καθορίσουν ποιος ήταν υπεύθυνος για την εξαφάνιση.

Μαλαισιανοί και διεθνείς ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο το αεροσκάφος Boeing εξετράπη χιλιάδες μίλια εκτός της προγραμματισμένης του πορείας πριν εν τέλει καταπέσει στον Ινδικό Ωκεανό.

Ειδικότερα, πιστεύουν ότι κάποιος ίσως απενεργοποίησε εσκεμμένα τον αναμεταδότη του αεροσκάφους πριν το εκτρέψει της πορείας του πάνω από τον Ωκεανό.

Ο Κοκ δήλωσε ότι οι ερευνητές εξέτασαν το παρελθόν του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη και ότι ήταν ικανοποιημένοι με το ιστορικό, την εκπαίδευση και την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

«Δεν είμαστε της άποψης ότι θα μπορούσε να είναι ένα γεγονός που διέπραξαν οι πιλότοι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείουν καμία πιθανότητα καθώς τα συστήματα στο αεροσκάφος απενεργοποιήθηκαν χειροκίνητα. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση από τρίτη πλευρά», δήλωσε ο Κοκ.

Στο περιθώριο των ερευνών ειδικότερα, τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Mahathir Mohamad εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μόνο η ένδειξη περισσότερο νέων στοιχείων θα καθιστούσε εφικτή την συνέχεια των ερευνών.

Οι οικείοι των επιβαινόντων ενημερώθηκαν νωρίτερα σήμερα για την τελική έκθεση των ερευνητών.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα λάθη δεν θα επαναληφθούν και ότι θα υιοθετηθούν μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον», δήλωσε η Γκρέις Νέιθαν, δικηγόρος, της οποίας η μητέρα, η Αν Ντέιζι, βρισκόταν στο αεροπλάνο. «Το ένα σημείο που τόνισαν ήταν ότι αυτή η έκθεση δεν είχε σκοπό να αποδώσει ευθύνες, ήταν απλά μια έρευνα σε επίπεδο ασφαλείας».

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση MH370 εξαφανίστηκε ενώ εκτελούσε την πτήση Πεκίνου-Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου του 2014, με 239 επιβαίνοντες.

Μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτή η εύρεση της ατράκτου πέραν τριών κομματιών που φέρεται να προέρχονται από το φτερό του αεροσκάφους και τα οποία εντοπίστηκαν στις ακτές του Ινδικού ωκεανού.

Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου