Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2017

Σύσταση επιτροπής στην Σερβία που θα ερευνήσει τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999Η πρόταση της επιτροπής Πρωτοβουλίας που συστάθηκε για να ανακαλύψει την αλήθεια σχετικά με τις συνέπειες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Σερβία τον Μάρτιο του 1999 και υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς.


Η καθημερινή εφημερίδα Vecernje Novosti, που εδρεύει στο Βελιγράδι, γράφει ότι σύμφωνα με το σχέδιο της επιτροπής αυτής θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό εργαστήριο ώστε να εξετάσει τις συνέπειες που είχε για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ο νατοϊκός βομβαρδισμός της Σερβίας το 1999.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι προτάσεις και οι συστάσεις της Επιτροπής Πρωτοβουλίας που απεστάλησαν στον Πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς διαβιβάστηκαν στα υπουργεία υγείας και περιβάλλοντος και τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου και ενός εθνικού εργαστηρίου για τον σκοπό αυτό.

Περισσότεροι από 100 εμπειρογνώμονες από διαφορετικών ειδικοτήτων βρίσκονται πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία - χημικοί, βιολόγοι, φυσικοχημικοί, φυσιολόγοι, ακτινολόγοι, γιατροί, καθώς και μέλη του Σερβικού Στρατού που δραστηριοποιούνται μετά τον βομβαρδισμό στη συλλογή στοιχείων και στον καθαρισμό του εδάφους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Αυτοί οι εμπειρογνώμονες ζητούν από το κράτος να τους παράσχει τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την έρευνα, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για τη Σερβία ώστε να μπορέσει να εξετάσει μόνη της, δίχως την ανάμειξη τρίτων χωρών, τις επιπτώσεις των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου επάνω στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στη ρύπανση του εδάφους, στον αέρα και στο νερό, ειδικά την ώρα που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε μεταξύ των άλλων και μεγάλες χημικές, ενεργειακές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις...


Στη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1999, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, 500 περίπου άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε 90 διαφορετικά επεισόδια, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το Βελιγράδι, από την πλευρά του, έκανε λόγο για 5.000 νεκρούς αμάχους στη διάρκεια των 78ήμερων αεροπορικών επιχειρήσεων.


Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα στοιχεία για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ωστόσο, έχει παραδεχτεί ότι υπήρξαν 20 έως 30 περιπτώσεις λαθών, που προκλήθηκαν ως συνέπεια των βομβαρδισμών. Σε συνέντευξή του το 2005, στον ιστότοπο της Σερβικής Ραδιο- Τηλεόρασης (RTS), το κτίριο της οποίας βομβαρδίστηκε στις 23 Απριλίου 1999, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 εργαζομένων, ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Νόαμ Τσόμσκι σημειώνει πως ο πραγματικός σκοπός του πολέμου δεν είχε σε καμία περίπτωση να κάνει με την ανησυχία των ΗΠΑ για τους Αλβανούς Κοσοβάρους.

«Η επέμβαση έγινε διότι η Σερβία δεν ακολουθούσε τις απαιτούμενες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που σημαίνει ότι ήταν η τελευταία γωνία της Ευρώπης που δεν είχε υποτάξει τον εαυτό της στα καθοδηγούμενα από τις ΗΠΑ νεοφιλελεύθερα προγράμματα, επομένως έπρεπε να εξαλειφθεί».

Πριν από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, ο Τσόμσκι είχε δηλώσει πως «η χρήση του όρου «γενοκτονία» στην περίπτωση του Κοσόβου αποτελεί προσβολή για τα θύματα του Χίτλερ». Εξηγώντας τη δήλωση αυτή, σημειώνει: «χρειάζονταν ένα γεγονός για να δικαιολογήσουν τον αυτο –εκθειασμό τους, έτσι; Ευτυχώς ήρθε το Κόσοβο και πλέον έπρεπε να σταματήσουν τη γενοκτονία. Τι ήταν η γενοκτονία στο Κόσοβο; Γνωρίζουμε από έγγραφα στη Δύση ότι ήταν.

Το χρόνο πριν τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δυτικές πηγές, περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, οι σκοτωμοί διακόπηκαν, πολλοί από αυτούς προέρχονταν στην πραγματικότητα μέχρι τον Ιανουάριο του 1999 από τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, που προσπαθούσαν να προκαλέσουν μια σκληρή απάντηση εκ μέρους της Σερβίας, προκειμένου να στραφούν στη συνέχεια στους Δυτικούς ανθρωπιστές για να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί».

Ο Αμερικανός διανοούμενος τονίζει επίσης πως παρότι τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα κατά την επιχείρηση δεν αποκρύπτονταν από την κοινή γνώμη, παρόλα αυτά «αντιμετωπίζονταν πανηγυρικά. Δεν ήταν άγνωστα, όπως ο βομβαρδισμός της ραδιοτηλεόρασης, αλλά επειδή το τελευταίο περιγραφόταν ως όργανο προπαγάνδας, ήταν σωστό να βομβαρδιστεί. Αυτό συμβαίνει διαρκώς. Συνέβη και το Νοέμβριο του 2004 με το Ιράκ. Ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ...».

Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου