Κυριακή, Ιουλίου 16, 2017

Τι θα συμβεί όταν η Μεγάλη μηχανή σβήσειΣε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στις συνέπειες που θα έχει μία οικονομική κατάρρευση στους πολίτες της χώρας  και ιδιαίτερα σε όλους όσον ζουν μακριά από την ύπαιθρο, στις μεγαλουπόλεις.

Διαβάζω και ακούω δεξιά και αριστερά, πολλούς να λένε ότι «κατάρρευση ακούμε και κατάρρευση δεν βλέπουμε». 

Και μάλιστα παίρνουν και το επικριτικό ύφος λεγοντας "άντε ακόμα να έρθουν τα χειρότερα;..τι θα γίνει....όλο ακούμε θα γίνει το ένα ή θα γίνει το άλλο και δεν γίνετε τίποτα...αρα μάλλον είναι βλακείες αυτά που λέγονται απο μερικούς ότι θα πάθουμε το ένα και το άλλο, τίποτα δεν θα πάθουμε..."

Δυστυχώς μερικοί αδυνατούν ακόμη και τώρα να καταλάβουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ άσχημα, σε όλους τους τομείς και αναγκάζονται πολλοί να βυθίζουν το κεφάλι μέσα στην άμμο, νομίζοντας ότι έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με την δυστυχία την πείνα, τις στερήσεις την ανεργία και τόσα άλλα που υποφέρει ο διπλανός τους και να αγχωθούν και να στεναχωρηθούν. Προτιμούν την πλασματική και εικονική ετοιμόρροπη σιγουριά που τους προσφέρει το σύστημα, που τους επιτρέπει και κατά περίπτωση επιβάλλει να χώνουν το κεφάλι μέσα στην άμμο, παρά να το βγάλουν έξω και να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα του διπλανού τους. Που στην πραγματικότητα δεν είναι του διπλανού τους, αλλά μιας ολόκληρης κοινωνίας που βουλιάζει ηθικά, πνευματικά, οικονομικά, παντού.

Και αυτό γιατί όπως έλεγε ένας πρώην πρόεδρος της Αμερικής, «ύφεση έχουμε όταν ο γείτονας χάνει τη δουλειά του και κατάρρευση έχουμε όταν χάνουμε εμείς τη δουλειά μας».

Για πολλούς η κατάρρευση του κράτους μοιάζει μια μακρινή ιδέα, διότι ακόμα δεν τους έχει αγγίξει η κρίση, έχουν ακόμη την δουλειά τους και τα χρήματα που χρειάζονται, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, έχουν αξιοπρεπή διαβίωση, έχουν την ψυχαγωγία τους, τις διακοπές τους, μπορούν και φροντίζουν την οικογένεια τους, όμως… δεν σημαίνει ότι επειδή εκείνοι είναι καλά, πάει και η χώρα συνολικά καλά.


Αντιθέτως, η κατάρρευση δεν έχει χτυπήσει ακόμη την πόρτα τους και ακόμη χειρότερα δεν έχουμε πάρει καν χαμπάρι για το που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση.Από την άλλη υπάρχει μια μερίδα κόσμου, που έχει έρθει σε τέτοια απόγνωση, που αναμένει καρτερικά αυτή την κατάρρευση και μιλάω για τα άτομα τα οποία δεν δύναται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Έχεις γνωρίσει τέτοια άτομα; Το ξέρεις ότι υπάρχουν;


Η εφορία, τα χρέη, οι αυξήσεις των τροφίμων, οι μειώσεις των μισθών και τόσα άλλα, πραγματικά έχουν φτάσει πολλούς σε σημείο να προσμένουν μία τέτοια κατάρρευση.

Τι μπορεί όμως να φέρει μια απότομη και άτακτη κατάρρευση της Ελλάδος;

Θα πρέπει να γνωρίζουμε, τουλαχιστον προσεγγιστικά, τι σημαίνει κατάρρευση της οικονομίας ενός κράτους την απότομη καταστροφή που προκαλείται στην κοινωνικής και θεσμικής υποδομής του.

Κατάρρευση ενός κράτους σημαίνει την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες.Οι βασικές αυτές υποχρεώσεις είναι η εθνική ασφάλεια, η εσωτερική τάξη, η παιδεία, η υγεία, οι συντάξεις ,η τροφή, τα αγαθά κ.α.

Όλα αυτά τα διασφαλίζει η ομαλή λειτουργία της Μεγάλης μηχανής, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα, που όμως κάποια στιγμή θα σταματήσει να λειτουργεί, αφού τα γρανάζια της μηχανής αυτής, για τον οποιονδήποτε λόγο, θα «σπάσουν».

Εχεις αναρωτηθεί, ως πότε οι πιστωτές θα είναι καλά και θα μας δανείζουν; Μέχρι πότε θα ψηφίζουμε μέτρα και θα παίρνουμε χαρτάκια;

Δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία εύθραυστη αλλά και η παγκόσμια οικονομία που είναι ικανή όπως είδαμε και το 2008 να συμπαρασύρει και την ελληνική.

Μέσα σε αυτήν την παγκόσμια οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα καλούμαστε να μην πιστέψουμε αυτούς που έχουμε εμπιστευτεί την ασφάλεια τη δικής μας και της οικογένειάς μας, αλλά να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε από μόνοι μας στον βαθμό που μπορούμε, για το ενδεχόμενο που όλα κάποια στιγμή θα πάνε στραβά.

Πάμε λοιπόν σε εκείνο το πρωινό που θα ξυπνήσουμε και η χώρας θα έχει αλλάξει γύρω μας ολοκληρωτικά και αμετάκλητα.

Εκείνο το πρωί, θα είναι δύσκολο να πεις ότι θα λειτουργήσεις σύμφωνα με την λογική και ότι θα είσαι απόλυτα ψύχραιμος, όσο και καλά προετοιμασμένος να είσαι και αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν θα είναι. Και όσοι δεν θα είναι προετοιμασμένοι, θα λειτουργούν κάτω από το καθεστώς του τρόμου και φόβου και ο πιθανός πανικός τους θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Επειδή όπως βλέπουμε, όσοι το βλέπουμε, οι εξελίξεις τελευταία έχουν την τάση να μας αιφνιδιάζουν, οι περισσότεροι όντως θα αιφνιδιαστούμε και αρχικά θα δυσκολευτούμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Πολλοί από εμάς θα δυσκολευτούμε να αποδεχτούμε την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε και θα νομίζουμε είτε ότι βλέπουμε ένα κακό όνειρο, είτε ότι αυτή η κατάσταση που βιώνουμε είναι προσωρινή και οι χαρές, οι απολαύσεις, η κίνηση, το άγχος στη δουλειά και γενικά η προηγούμενη κατάσταση θα επανέλθουν στο σημείο που διακόπηκαν.

Πρόσεξε, δεν μιλάμε για μια απλή κρίση λίγων ωρών ή ημερών, αλλά μια κατάσταση σκληρή και μη αναστρέψιμη, που από την στιγμή που θα εκδηλωθεί και μετά, θα μας τοποθετήσει όλους στην ίδια συχνότητα, το μυαλό μας θα λειτουργεί σε χαμηλές δονήσεις και το κουμπί θα μετακινηθεί στην θέση επιβίωση.

Με βάση την διεθνή εμπειρία τα τελευταία χρόνια και προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις άλλων κρατών υπάρχει μία αλληλουχία γεγονότων που συνοδεύουν μία κατάρρευση ενός κράτους.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες υπηρεσίες θα καταρρεύσουν πρώτες και δεν θα έχουμε πρόσβαση σε αυτές.

Τις πρώτες κιόλας ώρες που θα ξεκινήσει η κατάρρευση της χώρας ο κόσμος θα πανικοβληθεί. Όταν πανικοβάλλεται κάποιος οι αντιδράσεις του γίνονται σπασμωδικές, επιπόλαιες και πολλές και εις βάρος του συνανθρώπου του. Σε μια τέτοια κατάσταση λοιπόν, όταν το κράτος θα δηλώνει απών και θα είμαστε εμείς έχοντας απέναντι το χάος, πολλά πράγματα θα πάψουν να λειτουργούν όπως τα ξέρουμε και τα έχουμε συνηθίσει σήμερα.

Από τη στιγμή που θα γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα έπεσε στα βράχια, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι περίπου μπορεί να επακολουθήσει.

Τα περισσότερα στελέχη, εργαζόμενοι σε αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες όπως πυροσβέστες, αστυνομικοί και άλλοι υπάλληλοι υπηρεσιών, το πρώτο τους μέλημα θα είναι να κοιτάξουν το πως θα σώσουν την οικογένεια τους. Εύκολα θα αφήσουν το πόστο τους και την εργασία τους και θα πάνε να προστατέψουν ή και να φυγαδέψουν την οικογένειά τους εκτός π.χ. των Αθηνών.

Μη ξεχνάς μιλάμε για διατάραξη βασικών συστατικών της σύγχρονης τεχνολογικής και της κοινωνική υποδομής.

Οπότε πολλές από τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία της κοινωνίας και για την εξυπηρέτηση μας, θα πάψουν να λειτουργούν.

Ειδικά υπηρεσίες υπεύθυνες για την τάξη και της ασφάλεια το πιο πιθανό είναι να μην λειτουργούν καθόλου ή να υπολειτουργούν.
Και εδώ συνυπολόγισε την απουσία των αστυνομικών αρχών, την παρουσία ανθρώπων που είναι χρόνια εξαθλιωμένοι φουντωμένοι από οργή και μισός έναντι όλων αυτών που μας έφεραν σε αυτό το αδιέξοδο μεσώ των μνημονίων και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία τους, συν τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που θα αρπάξουν την ευκαιρία που θα τους δοθεί.
Μπορείς να σχηματίσεις μια ιδέα του τι σημαίνει αυτό;

Μπορείς να το κάνεις εικόνες, slides και να το προβάλεις στο μυαλό σου και να καταλαβαίνεις για πόσο επικίνδυνη κατάσταση μιλάμε;


Σκέψου το λίγο.. όπως και την συνέχεια παρακάτω και τις λεπτομέρειες θα τις δούμε αναλυτικά σε επόμενο κείμενο, με μαρτυρίες και προσεγγίσεις ειδικών σε τέτοια θέματα.


Επίσης, η απουσία των πρώτων ωρών και ημερών των υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους, θα προκαλέσει ένα γενικό μπλακάουτ.

Με απλά λόγια δεν θα έχουμε Ρεύμα…

Κάθε συσκευή που έχουμε στο σπίτι καταλαβαίνεις ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει όπως ψυγείο, φούρνος, τηλεόραση, συσκευή wi-fi, υπολογιστής κτλ. όλα θα πάψουν να λειτουργούν.

Το ίδιο θα συμβεί και με το Νερό.

Πολλές υδροηλεκτροπαραγωγικές μονάδες θα τεθούν εκτός λειτουργίας, οπότε τις πρώτες μέρες η πρόσβαση στο νερό δεν θα είναι εύκολη με πολλές και συχνές επαναλαμβανόμενες διακοπές. Και γενικά θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο νερό και την καταλληλόλητα του το διάστημα εκείνο.

Επίσης σε μια τέτοια χαοτική κατάσταση οι αλυσίδες τροφίμων, οι αποθήκες τροφίμων, τα καταστήματα εστίασης, γρήγορου φαγητού, περίπτερα κ.α. θα πάψουν να τροφοδοτούνται, αφού πρώτα θα έχουν λεηλατηθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν και να λειτουργήσουν.

Άρα όλη η αγορά τροφίμων θα καταρρεύσει άμεσα αφού και τα Σούπερ Μάρκετ την ίδια τύχη θα έχουν. Θα λεηλατηθούν πρώτα και θα παύσει η τροφοδοσία τους έπειτα.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ιατρεία, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία κ.α. επηρεάζονται άμεσα από αυτήν την κατάσταση, αφού από τις πρώτες ημέρες ο κόσμος θα καταλάβει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το μεγάλο αστικό κέντρο όποτε και εδώ τα πράγματα θα είναι άσχημα.

Τα πρατήρια βενζίνης σε ελάχιστο χρόνο θα ξεμείνουν από καύσιμα, αφού δεν θα τροφοδοτούνται λόγω της  ρευστής κατάστασης και τα καύσιμα θα έχουν εξαντληθεί από τις πρώτες ημέρες.

Οι συγκοινωνίες, αστικές, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές, θα πάψουν το συγκεκριμένο διάστημα και όσο κρατήσει αυτή η κατάσταση, να λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται δυσκολότερα στη μεταφορά και τη μετακίνηση του πλήθους.

Το ίντερνετ, η ενημέρωση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν θα είναι σε θέση να μεταδώσουν αυτό που γίνεται και είναι πολύ πιθανό, τις πρώτες ώρες, που είναι και οι πιο κρίσιμες, να μην μεταδώσουν την έκταση των πραγματικών γεγονότων, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και ο κόσμος να μην προειδοποιηθεί έγκαιρα και να προσπαθήσει ο καθένας, στο βαθμό που θα μπορεί, να λάβει τα μέτρα του.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε για τα τραπεζικά ιδρύματα για τα χρήματα και τα ATM, το πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση όχι μόνο στην δυνατότητα ανάληψης τους αλλά και στην δυνατότητα χρήσης τους, διότι αν κάποιος διαθέτει ένα χρηματικό ποσό, καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο στην πρόσβαση και πόσο επικίνδυνο στην προσέγγιση θα είναι ένα σουπερμάρκετ ή ένα κατάστημα με τρόφιμα.

Σε επόμενο λοιπόν άρθρο θα προσεγγίσουμε ακριβώς τις πιο πρώτες ημέρες που είναι οι τρεις πρώτες ημέρες και θα δούμε ποιοι κατά προσέγγιση πάντα θα είναι οι κίνδυνοι που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Ως τότε επεξεργάσου τα παραπάνω, σκέψου ίσως κάποια πράγματα που έχω παραλείψει και κατέστρωσε το προσωπικό σου πλάνο.

Αυτό νομίζω κανείς δεν μπορεί να σε συμβουλέψει, εφόσον ο καθένας ζεις κάτω από διαφορετικές συνθήκες και έχει διαφορετικούς μεθόδους δράσεις και αντίδρασης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το κείμενο δεν έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό, ενημερωτικό έχει…

Και σαν τελικό σκοπό έχει να ταρακουνήσει μερικούς που ζουν στην χώρα των Θαυμάτων, έτσι ώστε αργότερα, όταν θα έρθει η στιγμή και βρεθούμε μεσοπέλαγα, να μην πουν δεν ξέρουμε κολύμπι και πανικοβληθούν και πιαστούν από τον λαιμό μας, διότι τότε θα πνιγούμε όλοι μαζί.

Και μην εμπιστεύεσαι και μην ακούς κανέναν από αυτούς που το παίζουν τάχα αρμόδιοι, λέγοντας ότι δεν κινδυνεύουμε.

Να στο πω και αλλιώς, μακάρι να είχαν δίκιο..Athan  16/7/2017

Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου