Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Κατάλαβες γιατί απομώνασαν το Κατάρ; (Επιβεβάιωση 2 ήμέρες μετά)
Πριν αλέκτωρ λαλήσει, δυό ημέρες μετά, ήρθε η επιβεβαίωση του άρθρου "Ποια είναι η επόμενη χώρα (μετά το Κατάρ) που θα κατηγορήθει σαν χώρα "τρομοκράτης"."


Στο άρθρο αυτό περιγράφεται η πραγματική αιτία που βρίσκεται πίσω από τον οικονομικό και στρατιωτικό αποκλεισμό του Κατάρ, πριν απο 2 εβδομάδες περίπου.

Όπως διαβάζουμε παρακάτω, τα αραβικά κράτη(για αρχή) συσπειρώνονται κατά της Τουρκίας, με στόχο όχι την Τουρκία σαν κρατική οντότητα ή γιατί θέλουν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, αλλά σα στόχο έχουν τον ίδιο τον Ερντογαν και την εξωτερική επεκτατική πολιτκή του, που στέκεται εμπόδιο στα σχέδια των Δυτικών και του Ισραήλ.

Σύντομα θα δούμε και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από Δυτική μεριά, που θα σημάνει και την αποκαθήλωση του Ερντογάν από την πολιτική σκήνη της Τουρκίας.


Το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο pronews
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο New Arab ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελφατάχ Αλ-Σίσι, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τούρκου ομολόγου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, η ενέργεια αυτή του ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου έρχεται σε αντίθεση με την θέληση των ΗΠΑ που ζητούν την εξομάλυνση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή.
Ο Αλ-Σίσι κάλεσε τα ζήτησε από τα υπόλοιπα σουνιτικά κράτη-συμμάχους στον Κόλπο, να κλιμακώσουν τη διπλωματική διένεξη με το Κατάρ ώστε σε αυτή να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Αλ-Σίσι κάλεσε τους ηγέτες του Κόλπου να επεκτείνουν το μποϊκοτάζ τους, έως ότου η Άγκυρα σταματήσει να προσφέρει την υποστήριξή της στο Κατάρ. Ο ίδιος φέρεται να έχει πει ότι αυτό θα διατηρήσει την πίεση στην Ντόχα να ανταποκριθεί θετικά και θα βοηθήσει να έρθει ένα γρήγορο τέλος στην περιφερειακή πολιορκία.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Αλ-Σίσι έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης με το βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ισα Αλ-Χαλίφα, την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο. Πρόσθεσαν ότι ο Αλ-Σίσι πίεσε για την κλιμάκωση της Αραβικής εκστρατείας και κατηγόρησε την Τουρκία για χρηματοδότηση αλλά και φιλοξενία, ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί ως«τρομοκρατικές», όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα ή οργανώσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Αλ-Σίσι δεν έχει λάβει απάντηση στην πρότασή του. Οι πηγές επεσήμαναν ότι οι χώρες του Κόλπου ήταν πρόθυμες, ωστόσο, τουλάχιστον να πιεστεί η Τουρκία να διατηρεί μία ουδέτερη στάση απέναντι στο Κατάρ.

Μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του, Χαλίντ Μπιν Αχμεντ μπιν Μοχάμεντ Αλ-Χαλίφα, στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τη σύγκρουση - ιδίως υπό το πρίσμα της συμφωνίας από την Άγκυρα να στείλει τουρκικά στρατεύματα στην Ντόχα.

Η επιθυμία της Αιγύπτου να κλιμακώσει το θέμα με την Τουρκία, έρχεται μετά την έντονη κριτική του Ερντογάν προς το αιγυπτιακό καθεστώς, δεδομένου ότι η ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, έγινε με στρατιωτικό πραξικόπημα από τον Αλ-Σίσι.


Share:  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου